Jesus giver os noget at tygge på - indremission.dk
Jesus giver os noget at tygge på

09.03.2018

Jesus giver os noget at tygge på

Interview med regionsleder i Indre Mission Bjarne Taulborg om søndagens evangelietekst
Bjarne TaulborgHvor er jeg glad for, at han ikke siger: "Jeg er livets napoleonshat", for så ville vi hurtigt få for meget af ham. Men brød bliver jeg aldrig træt af. Jeg kan spise brød til alle måltider og i enhver anledning og livssituation. Og livets brød vil jeg gerne sætte tænderne i, siger Bjarne Taulborg, som tilbage i 1980'erne blev uddannet bager. Han forlod dog hurtigt faget og har siden 1990 været ansat i Indre Mission. I dag bor han i Haderslev og er regionsleder i Region Syd.

    Brød spiller en væsentlig rolle i søndagens tekst, hvor Jesus nærmest bliver belejret. Han har lige bespist over 5000 mennesker med to fisk og fem brød, og nu vil de have mere. Flere mirakler og mere mad. De ser store muligheder i at holde sig tæt på den omvandrende mirakelmager.

    "Jesus skælder dem ud, for de kommer til ham med helt forkerte motiver. De fokuserer på, at han kan skaffe dem mad, som kan holde sulten på afstand nogle timer, men Jesus vil give dem noget langt større. Han vil give dem selve livet," siger Bjarne Taulborg.

Læg det over til Gud

Han mener, at beretningen dukker op i fastetiden, for at bibellæsere og kirkegængere kan overveje deres forhold til Jesus. Søger de ham, fordi de ikke kan leve uden? Eller har de mest af alt brug for én, der kan fikse deres hverdagsproblemer?

Jesus vil give dem noget langt større. Han vil give dem selve livet

    "Gud er ikke ligeglad med det, vi bekymrer os om, men han vil lære os at lægge bekymringerne over til ham, så de ikke tager opmærksomheden fra det andet, han vil give os. Det, som er endnu vigtigere."

    Jesus henviser til beretningen fra Det Gamle Testamente, hvor Gud hver dag lod det regne med manna, som israelitterne kunne spise sig mætte i. De måtte dog kun samle ind til én dag ad gangen. Nogle forsøgte selvfølgelig at gemme noget, for det ligger til mennesker at sikre sig lidt på kistebunden, hvis nu morgendagens mannabyge skulle udeblive. Men dem, der forsøgte at snyde, blev skuffede, for den daggamle manna var uspiselig.

En anden sult

"Israelitterne skulle lære at stole på, at Gud ville sørge for dem. På samme måde må jeg lægge mine bekymringer om alt muligt over til Gud. Det er ikke let, og jeg forstår ikke altid Gud. Men det giver mig tryghed og hvile at lægge det over til ham," siger Bjarne Taulborg.

    Ifølge Luthers Lille Katekismus gør man netop det, når man beder 'giv os i dag vort daglige brød' i Fadervor, og det daglige brød omfatter alt, hvad mennesker skal bruge, for at leve og trives, herunder tøj, hjem, penge, venner, kolleger, godt vejr og retfærdige myndigheder.

    "Alt det vil Gud gerne give os. Men selv når vi har alt det, kan vi føle en åndelig sult og længsel, som ikke kan stilles af mad og penge. Vi kan godt forsøge at stille den ved at kræve tegn og mirakler, som folkeskaren gjorde, men det svarer til at spise sig mæt i slik og hurtige kulhydrater. Man bliver hurtigt sulten igen og stiller straks nye krav om åndelige oplevelser."

    Jesus har noget helt andet i tankerne, når han taler om sig selv som livets brød, mener regionslederen.

Nærvær med Jesus

"Hvis vi skal være ordentlig mætte, har vi brug for groft brød med gode kerner, som vi kan tygge på, og maven kan arbejde med. På samme måde bliver vi aldrig færdige med at gennemtygge Guds ord, og det bliver ved med at give os næring, når vi læser i det. Det har vi brug for! Derfor bekymrer det mig, at folk ikke så ofte som tidligere har deres bibler med til møder og tager notater undervejs. Er det mon et tegn på, at vi vælger de lettere løsninger i stedet for at tage os tid til at tygge på Guds ord?"

    Bjarne Taulborg kan ikke tale om livets brød uden også at tænke på nadveren.

    "Nadveren er nærvær med Jesus. Når jeg knæler og modtager hans legeme og blod i form af brød og vin, kommer han ikke og skælder mig ud, fordi hverdagsbekymringerne nogle gange kommer til at fylde for meget. Han rækker mig derimod sin tilgivelse. Han giver sig selv. Han giver mig selve livet."

Søndagens evangelietekst er fra Joh 6,24-35(36-37). Du finder den på bibelselskabet.dk.Kommentarer


Måske skal du også læse:

29.06.2018

Menneskelige relationer gør forskellen

Fem gange kristendomskursus.dk har sat spor i Indre Mission i Skive[mere]


15.06.2018

De uddeler lidt glæde og smil

Jenny Kristensen er med i "Elsk Aarhus", som vil tilbyde en praktisk hånd til...[mere]


15.06.2018

Tydeligt kald og samarbejde skal hjælpe IM længere ud

Drøftelse viste bred opbakning til IM's ledelse og målet om at nå længere ud[mere]


14.06.2018

Kortspil skal give ideer til mission

På Årsmødefestivalen præsenterede Indre Mission spillet "Forkynd Kristus - Nå...[mere]


01.06.2018

Gadens gode samtalepartner

Jesus er blot en detalje. Det er et af de udsagn, IMU'erne har mødt på gaden i...[mere]


Viser resultater 1 til 5 af 185
<< Første < Forrige 1-5 6-10 11-15 16-20 21-25 26-30 31-35 Næste > Sidste >>
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: