Åndskamp – ikke blot kulturkamp
19.08.2016

Åndskamp – ikke blot kulturkamp

Det holder ikke, når sekulære og ateister hævder at være neutrale i forhold til f.eks. kristne
 

For nyligt mødte jeg den påstand, at den sekulariserede stat ikke bare udgør et neutralt rum for alle, men sekularismen og den seksuelle revolution har udviklet sig til en rivaliserende religion i forhold til klassisk kristendom.

    Det siger Mary Eberstadt i hendes nye bog "It's dangerous to believe" (Det er farligt at tro). Hun peger på, at mange har et indtryk af USA som et frit, liberalt samfund, hvor de kristne har frihed til at tro og handle, som de vil, men det er ved at ændre sig.

    Hun analyserer kristnes, kirkers og kristne institutioners kamp for at overleve i et sekulariseret samfund, der hylder frihed, ligestilling og menneskerettigheder, og som bliver mere og mere intolerant og mistroisk over for klassisk kristen tro. De kristne bliver trængt i defensiven og betragtes som fordomsfulde moralister – alene af den grund, at de er kristne, dvs. primært fordi de har afvigende holdninger omkring seksualitet, abort og ægteskab.

    Denne nye sekularisme forsøger at fremstå neutral. Den har effektivt formået at få synspunkter og handlinger til at blive opfattet som positive og rigtige udtryk for frihed og tolerance. Det er også blevet våbnet mod alt det traditionelle, så det i stigende grad er blevet udfordret at være bevidst kristen i samfundet.

Der er noget at kæmpe for

Heldigvis har parolen "religion ud af det offentlige rum" ikke sejret. Og det holder ikke, når sekulære og ateistiske røster hævder at være neutrale i forhold til f.eks. kristne. Ordet religion har forbindelse til det latinske religare, "at binde". Forstået på den måde er alle religiøse, fordi alle er bundet til et system af tankesæt og praksis.

    Derfor handler det ikke bare om overfladisk kulturkamp, men om åndskamp, en kamp om hvilke religiøse trossætninger, sakramenter og praksis, der skal definere kultur, værdier og love i samfundet. Staten er ikke en neutral platform, og derfor må vi ikke opgive samtalen eller kampen – eller bønnen.

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 33.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogKommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: