Ensomhed er en udfordring
03.05.2015

Ensomhed er en udfordring

I Indre Mission har vi mange muligheder for at afhjælpe og forebygge ensomhed
Ensomhed er blevet et tydeligt samfundsproblem. I det lys er spørgsmålet relevant: Kan ensomhed forhindres, hvis vi lærer naboerne at kende? Det er den positive og ambitiøse idé, Thomas Blachman - kendt som markant dommer i X-factor - forfølger bl.a. ved et besøg på en villavej i provinsen. I programserien "Luk mig ind - det er Blachman" har han en mission. Han vil bekæmpe ensomheden i Danmark og styrke fællesskabet blandt de mennesker, vi bor omkring.

Problem i tidens samfund

For nylig kom resultatet af en større midtjysk analyse af "Ensomhed i befolkningen". Den er nogenlunde repræsentativ for hele landet. Analysen peger på, at 210.000 danskere føler sig ensomme, og at halvdelen af os kender en, som er ensom. Det er især i aldersgrupperne 16-29 år og over 80 år, at man oplever sig mest ensom. Gruppen 65-79 år er i den livsfase, hvor man har det socialt bedst.

    Selvom unge har mange sociale kontakter, er der en del, som føler sig ensomme og mangler dybde i relationerne. Mange er sig selv nok - og man vil ikke blande sig.

Bryde ensomhedens cirkel

I Indre Mission har vi mange muligheder for at afhjælpe og forebygge. Vi kan lokalt bl.a. organisere husbesøg eller på anden måde skabe relationer for alle aldre. Ikke kun for dem, vi sjældent ser i det kristne fællesskab. Vi kan også aktivt opsøge personer i vores gade eller opgang, som vi i det hele taget sjældent ser - eller som umiddelbart lever isoleret. Man kan tøve ved de første skridt, men jeg oplever, at mange gerne vil mødes (se Hebr 13,1-2). Det har værdi, at der er nogen, som har brug for én, at man kan bevare følelsen af at bidrage.

    Lad os gå mod tidens kultur og tage ansvar, fordi vi ønsker at møde enhver - også den ensomme - med næstekærlighed, hvor vedkommende er. Det kan også give anledning til at bringe budskabet om ham, som aldrig efterlader os alene, men som kommer til os med tilgivelse, nærvær, trøst og håb.

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 19.Kommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: