Når arbejdet erstatter Gud
13.01.2017

Når arbejdet erstatter Gud

Vi kan godt klare hårdt arbejde, men vi kan ikke holde til formålsløshed, eksistentiel sult og mangel på overordnet mening
For nogle måneder siden læste jeg en artikel i Berlinske af Eva Agnete Selsing, der er filosof.  Hun hævder, at moderne mennesker forsøger at fylde det eksistentielle tomrum, som den manglende gudstro har efterladt, med en masse timer på kontoret. Det moderne menneske går ikke længere i kirke for at finde mening, identitet og formål med tilværelsen. Det går på arbejde!

Syge af arbejde

Hendes påstand er, at det er denne erstatning, der gør mennesker på arbejdsmarkedet i dag syge af stress. De finder ikke det, de søger og bliver lovet.

    For 50 år siden var der ikke tilknyttede psykologer, coaches, udviklingssamtaler, mentorordninger og andet af det, der skal hjælpe mennesker gennem et barskt arbejdsliv i dag. Til gengæld var der længere arbejdsdage, mindre ferie, færre hjælpemidler og færre hensyn – og meget mindre stress. Vi kan godt klare hårdt arbejde, men vi kan ikke holde til formålsløshed, eksistentiel sult og mangel på overordnet mening.

Arbejdet er sekundært

Hun slutter artiklen med at konstatere, at man godt kan have et meningsfyldt arbejde med gode kollegaer og spændende udfordringer, men at man skal huske, at arbejdet er sekundært. Jeg kan aldrig finde nogen reel erstatning for et åndeligt indhold i tilværelsen på arbejdsmarkedet. Det vigtige i livet er noget andet. Familien, kærligheden og sandheden. Og så slutter hun med at sige, at den kan man gå i kirke for at finde.

    Jeg tror at Eva A. Selsing et langt stykke af vejen har ret i sin analyse. Men den tanke har slået mig, at det ikke kun er dem, der ikke går i kirke, der står i fare for at gå galt her. Vi, der går i kirke, kommer let til at hoppe med på den samme vogn, der vil gøre arbejdet til det, der skal give identitet og mening med livet i stedet for det grundlæggende, at vide sig skabt og elsket af Gud til fællesskab med ham og mine medmennesker.

Peter Nord Hansen
Vicegeneralsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 2.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogKommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: