Nej til aktiv dødshjælp
23.09.2016

Nej til aktiv dødshjælp

Livet er en gave og værd at værne om
Debatten om legalisering af aktiv dødshjælp er blusset op igen. For et par uger siden fik en 78-årig mand 50 dages betinget fængsel for at have ydet aktiv dødshjælp til sin hustru i foråret. En del medier presser på med historier for at sætte fokus på dette etiske dilemma. En ny Megafonmåling har vist, at 50 procent af danskerne erklærer sig klar til at hjælpe en pårørende med at dø, hvis vedkommende er uhelbredeligt syg og selv ønsker at dø. 79 procent af de adspurgte mener, at aktiv dødshjælp skal være lovligt i Danmark.

    Heldigvis er Det Etiske Råd imod, og et politisk flertal afviser stadig legalisering. Nogle frygter en glidebaneeffekt, fordi det er forbundet med komplekse etiske problemer og personvalg under pres. Eksempelvis hvis man er alvorligt syg og – især som ældre – kan føle sig presset til at lette byrden for sine pårørende. Tidl. formand for Det Etiske Råd, læge Ole Hartling, har udtalt: "Nok får man et frit valg, men man er så ikke fri for valget. Så det bliver indirekte tvang med lovgivningen.".

    Jeg støtter ønsket om at styrke den palliative indsats ved at give bedre mulighed for de svære samtaler med sundhedspersonalet, ret til ordentlig smertelindring, efterkomme patienters ønske om at dø i eget hjem og forbedre hospicer.

Livet rummer værdi

Jeg underkender ikke de følelsesmæssige eller smertelige sider, som alvorlig sygdom medfører. Jeg håber, at politikere er standhaftige mod en uigennemtænkt folkestemning, der dybest set kan føre til en rettighed til selvmord, når livet ikke længere opleves værdigt.

    Det bibelske menneskesyn handler ikke om, hvornår man oplever sig selv eller livet værdigt nok, eller hvornår man har ret til at tage liv. Livet er en gave og værd at værne om. Vi løser ikke livets vanskelige situationer ved at slå ihjel eller lovfæste, hvad der er et uværdigt liv, selvom det desværre sker i for mange tilfælde for ufødte medborgere og i synet på og behandling af handicappede og ældre.

    Vi kan hjælpe en folkestemning på vej ved at tale med andre om livets værdi som et Guds barn.

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 38.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogKommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: