Selvoptagethed giver ikke selvværd
28.04.2013

Selvoptagethed giver ikke selvværd

Alle søger konstant bekræftelse og anerkendelse. Men det er tomme kalorier
I den vestlige verden lever vi i rettighedskulturens tidsalder, og en af de bitre frugter er en usund og ødelæggende selvoptagethed, som endog kan antage sygelig karakter for nogen.

    Ofte bruges udtrykket narcissisme om den overdrevne selvoptagethed. Narcissisme omtales som en folkesygdom. Alle søger konstant bekræftelse og anerkendelse. Men det er tomme kalorier og en skrue uden ende, fordi det ikke fører til indre selvværd, skriver en psykolog. Det bliver man kun endnu mere sulten af.

    Børns behov kommer i første række – og det har den modsatte virkning end den tilsigtede. Det fører til materialisme, aggressivitet, overfladiske værdier og ligegyldighed over for andre. Narcissismens pris er bedrageri, gældssættelse, overforbrug, skilsmisser og dårligt psykisk arbejdsmiljø, skriver en professor i psykologi.

    Og mange har mere end svært ved at hvile i sig selv.

    I dag bliver børn opdraget til, at der ikke er nogen grænser for, hvad de kan blive til, hvis bare de tror nok på det og gør det rigtige. Men hvis man ikke får en naturlig fornemmelse af sin egen formåen, ender man med et oppustet ego. Det fører også til en manglende selvaccept, hvor man er afhængig af konstant anerkendelse. Og man får opblæste forventninger til livet.

    Hvad fører så til indre selvværd?

    Et bud: At se andre og at hjælpe og glæde andre giver indre selvværd. Lykken er at glemme sig selv lidt og se andres potentiale. At være mindre optaget af egne behov og egen ret for i stedet at have fokus på andres behov.

    Gør vi hinanden en bjørnetjeneste med al den anerkendelse? Ville vi hjælpe hinanden til større selvaccept og lykke, hvis vi i stedet opmuntrede hinanden til at glemme os selv lidt og se de andre?

    Et kristent livs- og menneskesyn peger i samme retning. Vi er skabt til fællesskab og givet til hinanden. Derfor er det lykken at glæde og give og tjene.

Peter Nord Hansen
Vicegeneralsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 17.Kommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: