Vi har bare for meget
21.10.2016

Vi har bare for meget

Der er gode grunde til, at vi kristne tænker med omkring deleøkonomi og simpel livsstil
Efter tre måneder med familien på farten rundt i Europa i 1999, fik jeg nærmest fysisk kvalme den sidste uge ved tanken om at skulle hjem til huset og alle de ting, vi havde derhjemme. Det havde gjort godt, kun at skulle forholde sig til hinanden og det allermest nødvendige, som vi kunne have i bilen og den lille campingvogn.

Forbrugsbulimi

Kvalmen gik hurtigt over! Men jeg kom til at tænke på den oplevelse, da en fremtidsforsker skrev, at vi i den vestlige verden lider af forbrugsbulimi. Det viser sig bl.a. ved, at vi er mere lykkelige, når vi har været på genbrugspladsen med et stort læs, end når vi kører hjem fra storcentret og har købt nyt.

    Vi er simpelthen så rige på materielle goder, at det er usundt for os. Og nu er det blevet så meget, at vi kan mærke det. Derfor ser jeg tidens nye tilgange til at eje som et sundhedstegn. For eksempel når vi taler om deleøkonomi.

Delebiler

Tusindvis af danskere lejer deres bil eller lejlighed ud, når de ikke selv benytter den. Aarhus bliver i 2017 national forsøgskommune for deleøkonomi. EU arbejder for fælles rammer for deleøkonomien for at give den vind i sejlene. To danske iværksættere spår, at vi om får år ikke selv ejer vores bil. De regner med at sætte 400 eldrevne bybiler på gaden i København i 2017, biler man skal abonnere på. Flere og flere ser fordele i, at ikke alle villaejere på vejen har hver deres plæneklipper, hækkeklipper, partytelt eller hvad som helst andet, når man i stedet kan købe det sammen. En del tager skridtet fuldt ud og bestemmer sig for at eje så lidt som muligt. Man taler om "simpel livsstil".

    Der er gode grunde til, at vi kristne hopper med på vognen i et eller andet niveau. Vi behøver vel ikke nødvendigvis at gå hele vejen som de første kristne, der var fælles om alt. Men det stemmer godt med den bibelske tale om skabelse og forvaltning, at vi bliver bedre til at udnytte og bruge de ressourcer vi har, og ikke bare samler til huse. Og så er det et reelt modspil til en grådighed, som ødelægger os både menneskeligt og åndeligt.

Peter Nord Hansen
Vicegeneralsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 42.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogKommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: