Ytringsfriheden er under pres
24.06.2016

Ytringsfriheden er under pres

Når forfærdelige ting sker i Orlando, kan det føre til ønsker om at begrænse danske præsters og kirkelige organisationers ret til at ytre sig
For ti år siden var ytringsfrihed et nøglebegreb i debatten om Muhammedtegningerne. Det var mainstream at tale for retten til frit at udtale sig. Den grundlovssikrede ret til ytringsfrihed blev anset som en uvurderlig og uforanderlig stor dansk værdi såvel politisk som religiøst.

    Ytringsfrihed er en gave til det danske samfund og ikke blot en rettighed, der nødvendigvis skal bruges. Vi får et demokratisk underskud, hvis vi ikke – i den rette åndsfrihed – kan rumme forskellige holdninger.

    Derfor skal vi som samfund ikke lade os presse på friheden, når der her eller i andre dele af verden er fundamentalister, der opfordrer til vold eller udøver vold. Strafferetsligt har vi love, som beskærmer friheden og giver den en ramme.

Under pres

Ytringsfriheden er kommet under pres. Ved debatmøder i kirkeligt regi har jeg for nylig oplevet, at talen om frelse og fortabelse eller vielse af homoseksuelle ikke er ønskede samtaleemner. Jeg har mødt udsagn om, at det skal vi ikke misbruge samtaletid på, og jeg har mødt afvisning af overhovedet at kunne drøfte det.

    Jeg oplever presset på ytringsfriheden, når der sker overgreb, terror eller vold i denne verden. Når forfærdelige ting sker i Orlando, kan fremtrædende danske politikere ytre ønske om og vilje til at begrænse danske præsters og kirkelige organisationers ret til at mene og ytre sig om homoseksuelt samliv som synd. For det understøtter jo den kriminelle handling, kan det hævdes af nogen.

    Det er forfærdeligt med tragedien i Orlando. En gal mands værk kan gøre smertelig skade. Den slags handlinger skal vi på det stærkeste tage afstand fra, men at ytre en holdning om homoseksuelt samliv er ikke lig med at billige voldshandlinger.

Sundt for demokratiet

Det vil være fatalt for kirken og samfundet, hvis meningsdannere og lovgivere vil indskrænke tale- og holdningsfriheden for den enkelte af os i religiøst regi. Samtidig har vi alle et ansvar for, at vi ytrer os i respekt for andre – og værner om den åndsfrihed, som er sund for et demokrati.

Jens Medom Madsen
Generalsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 25.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogKommentarer


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: