Indre Missions Tidende

14.07.2017

Angreb på rummeligheden i kirken

Politikere sætter spørgsmålstegn ved præsternes samvittighedsfrihed
I juni kom Sveriges statsminister Stefan Löfven med en udmelding, som startede en debat om danske folkekirkepræsters valgfrihed i spørgsmålet om vielse af homoseksuelle. Han mener, det er en del af de svenske præsters arbejde at vie homoseksuelle.

Den tråd tog Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen op.

"Sådan Stefan! Sådan skal det også være i Danmark," skrev han på Facebook.

I Kristeligt Dagblad giver han udtryk for, at det er imod menneskerettighedserklæringen at nægte folk at blive gift på grund af seksualitet.

Sagen har sat gang i flere debatter med forskellige aktører. Thomas Bjerg Mikkelsen, fakultetsleder ved Menighedsfakultetet i Aarhus, mener, at tvang vil være på kant med åndsfriheden, og spørger, om Mogens Jensen ikke ønsker et samfund, hvor man kan være uenige.

Også Søren Laursen, forperson i organisationen LGBT Danmark, er uenig med Mogens Jensen. Han ser ingen mening i, at præster skal tvinges til at vie homoseksuelle, og synes, den nuværende ordning er en god ordning, der tager hensyn til alle. Ordningen giver præster mulighed for at sige nej til vielse af to af samme køn.

Birgitte Kragh Engholm, sognepræst i Sct. Matthæus Kirke i København, mener heller ikke, at tvang er vejen frem, og ønsker i stedet en smiley-ordning, så man kan se på en kirkes hjemmeside, om præsterne vil vie homoseksuelle.

Det bekymrer Kurt Christensen, professor i etik på Menighedsfakultetet, som mener, at det vil udstille folkekirkens konservative præster.

"Det vil være dem, der sættes i gabestokken, selvom det fra et historisk perspektiv er dem, der vier homoseksuelle, der burde få den 'sure smiley'," siger han til Kristeligt Dagblad.

Debatten om valgfriheden kommer efter kun fem år med vielse af homoseksuelle i folkekirken.Læs bladet her

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk
Følg vores aktiviteter

indremission.dk bruger cookies. Læs mere Acceptér