Indre Missions Tidende

21.09.2018

Bøger hjælper til fordybelse

Bogen kan noget, som de digitale medier ikke kan. Der er noget terapeutisk ved at læse en bog, mener forlagsredaktør Jacob Bank Møller
Selv om Forlagsgruppen Lohse nu runder de 150 år, ser forlagsredaktør Jacob Bank Møller lyst på fremtiden for forlaget.

    »For få år siden var jeg ærlig talt nervøs for, om papirbogen havde en fremtid. E-bøgerne bragede frem samtidig med udbredelse af smartphones og tablets. I dag er der faldet mere ro på den front, og det er særligt lydbøgerne, der vokser i udbredelse, men jeg er ret sikker på, at papirbogen nok skal klare sig,« siger den 44-årige teolog, der siden 2007 har arbejdet på Lohses redaktion i Indre Missions Hus i Fredericia.

    »Vi sidder dog ikke på hænderne af den grund, men holder øje med udviklingen. Mange af vores bøger kan da også fås både som papirbøger, e-bøger og lydbøger. Og sådan vil det fortsat være.«

Skal styrke troens liv

Hvert år udgiver Forlagsgruppen Lohse 35-40 bøger. Som forlagsredaktør er det en vigtig del af Jacobs arbejde at gennemgå manuskripter og komme med forslag til ændringer. Bøgerne varierer meget i størrelse og genre, men formålet er altid at styrke troens liv hos læserne.

    »De vigtigste bøger er dem, som hjælper mennesker til tro eller til at blive bevaret i troen,« understreger han.

    »Men vi ved jo langtfra altid, hvilken betydning den enkelte bog får for læserne. Derfor er vi altid glade for feedback. Særligt den positive af slagsen,« siger forlagsredaktøren med et lunt smil.

    »Det er opmuntrende at høre, når nogen har været glade for at læse en bog herfra. Men vi er naturligvis også modtagelige for konstruktiv kritik, der kan hjælpe os til at være endnu skarpere fremover,« siger Jacob, der bor i Kolding med sin familie.

Lohses særkende

»Organisatorisk er vores særkende den eksplicitte tilknytning til Indre Mission, som jo har været en del af forlagets DNA siden stiftelsen. Det betyder også, at vi værner om en evangelisk-luthersk profil i vores udgivelser. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke indimellem for eksempel udgiver oversættelser af forfattere med reformert baggrund, men vores grundlag sætter en sund grænse for, hvor ‘vildt’ det kan blive,« forklarer Jacob.

    Forlagsredaktøren fortæller, at det ikke er helt enkelt at beslutte sig for, hvilke bøger der skal udgives.

    »Bøgernes indhold skal først og fremmest kunne rummes inden for vores evangelisk-lutherske profil, men derudover er der en lang række ting, vi må tage højde for: Er bogen relevant? Hvornår har vi sidst udgivet noget om det pågældende emne? Hvordan føjer bogen sig ind i de øvrige projekter, vi har på bedding? Er der overhovedet læsere til denne bog? Det sidste kan være virkelig svært at afgøre på forhånd. Og gennem årene er vi blevet overrasket både positivt og negativt,« fortæller han.

    Jacob glæder sig dog over, at det jævnligt lykkes for forlaget at finde frem til bøger, som når ud til en bred læserskare.

    »Kigger man på salgstallene, er der nogle fyrtårne, som rager op. Et eksempel er Anne de Vries’ børnebibel Børnenes Bibelbog, som er udkommet i adskillige oplag gennem flere årtier. En anden evergreen er Gary Chapmans Kærlighedens 5 sprog, som bare bliver ved at sælge, og som har fået mange gode ord med på vejen – også langt uden for vores egen andedam.«

Vil udgive romaner

Jacob mener, at Lohse skal fortsætte med at udgive bøger i forskellige genrer. Det gælder også romaner.

    »Vi skal helt sikkert fortsætte med at udgive romaner. Jeg er også sikker på, at vi ville få tæsk af nogle af vores kernekunder, hvis vi meldte noget andet ud,« vurderer han.

    »Det er ganske vist ikke nogen gratis omgang at oversætte for eksempel en stor amerikansk roman, men der er en klar efterspørgsel, som vi skal imødekomme. Det kan godt være, nogle vil mene, at en roman på et forlag som vores rangerer lavere end for eksempel en klassisk opbyggelig bog,« siger han.

    »Sådan ser jeg ikke på det, for jeg tror ikke, at de to typer bøger altid er i indbyrdes konkurrence, og at nogen så fristes til det ‘ringere’ alternativ i form af romanen på bekostning af den ‘finere’ opbyggelige bog. Jeg tror derimod, at romanen ofte fanger nogle læsere, som aldrig ville række ud efter den opbyggelige bog. Og derudover skulle romaner herfra jo også gerne være opbyggelige.«

Lægger op til fordybelse

Selv om nye digitale medier vinder frem, har bogen stadig fordele, vurderer forlagsredaktøren.

    »Jeg tror, at bogen kan noget, som de digitale medier ikke kan. Bogen lægger på en helt anden måde op til fordybelse. Der er også noget nærmest terapeutisk ved læsningen af en bog, som jeg personligt ikke opnår på samme måde i forbindelse med diverse andre medier.«

    Han erkender dog, at bogen er udfordret af de mange alternativer.

    »Jeg kan godt frygte, at vi på grund af vores ofte massive skærmforbrug simpelthen bliver dårligere til at læse, dårligere til at fordybe os. Jeg synes, jeg kan mærke det på mig selv, og hvordan vil det så ikke være for vores børn og børnebørn?«


Artiklen kan også læses i impuls nr. 19/2018Læs bladet her:

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter