Den første jul - indremission.dk
Indre Missions Tidende

14.12.2018

Den første jul

Julen er skelsættende i mange livssituationer, og den kalder følelser frem som glæde og forventning eller sorg og savn
Den første jul uden mine børn

Gitte SimonsenDet er 11 år siden, at Gitte Simonsen og hendes mand gik fra hinanden. Den første jul efter var meget svær, fordi hun skulle holde jul uden sine børn, der skulle være hos deres far.

    »Jeg var rigtig ked af det, for jeg tænkte på, hvordan de havde det,« fortæller Gitte.

    En skilsmisse er svær og har store omkostninger.

    »Når mennesker går hver til sit, er det for altid, og der er ting, som brydes,« siger Gitte.

    »Jeg har vænnet mig til tanken, at jeg ikke kan have børnene hver jul, men det er da stadig svært.«

    Hvert år er julen en svær tid for hende og andre, som lever med brudte relationer.

    »Julen er en højtid, hvor familien er sammen, og man hygger sammen. Når det krakelerer, er det rigtig svært,« forklarer hun.

    Gitte er 47 år og bor i Øster Snede, hvor hun kommer i Indre Mission. I fællesskabet er der en familie, som hvert år åbner deres hjem for dem, som er alene i julen. Gitte har også fået et prik på skulderen om, at hun er velkommen.

    »Det betyder rigtig meget, at der er nogen, som har øje for dem, der er alene, så vi ikke bliver glemt i mængden.«

Den første jul på asylcentret

Mehan og TanjaIranske Mehan Khorshidi gjorde store øjne, da han kom til Danmark i efteråret 2015. Han var flygtet fra Iran og oplevede første gang jul.

    »Jeg og mine venner stod fascineret og så på det store oplyste juletræ på torvet i Fredericia,« fortæller Mehan, der hurtigt fik kontakt med Indre Mission og var med til at pynte juletræ i missionshuset. Han husker også julegudstjenesten i Sct. Michaelis Kirke, hvor han også blev døbt. Juleaften tilbragte han på asylcentret.

    Den næste jul fejrede han med sin kæreste Tanja hos hendes søster i Lemvig.

    »Mehan kendte ikke kulturen, og vidste ikke, hvordan man fejrer jul, så vi forklarede ham alle traditionerne,« fortæller Tanja, og Mehan fortsætter:

    »Det var dejligt at fejre jul i en dansk familie. Vi fik masser af traditionelle kager som æbleskiver og småkager, vi sang meget, og Tanjas far var god til at fortælle historier om julens traditioner og om de vise mænd.«

    Nu er det tredje gang, at Tanja og Mehan skal fejre jul sammen, og denne gang er det som ægtepar. De bor i Esbjerg, hvor Mehan er i gang med en ingeniøruddannelse, og Tanja arbejder som lønkonsulent hos Danske Diakonhjem i Vejle.

    »Julen bliver anderledes i år. Nu kender Mehan traditionerne, og vi har hygget med at pynte vores lejlighed og høre julemusik, « forklarer Tanja.Læs bladet her:

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter