Indre Missions Tidende

01.09.2017

Fællessang 4 er propfyldt med gode sange

IMU's nye sangbog er alletiders mulighed for at byde unge velkommen i voksenfællesskabet
"Det er så vigtigt, at vi alle griber muligheden, når der kommer en ny Fællessang." Det mener Benjamin Hougaard, der er landsleder i IM-musik. Han ser med forventning frem til Fællessang 4, der udkommer den 3. november, og han mener, at voksenfællesskaberne har en vigtig opgave med at lære sangene i den nye Fællessang at kende.

    "Man skal tænke: Det er alletiders mulighed for at tage imod de unge, der rykker op i vores fællesskab om fem til ti år," siger han. "Unge har i flere år været i gang med at tilegne sig den sangskat, der har eksisteret i mange år. Derfor skylder voksenfællesskaberne også de unge at tage del i deres," mener han.

    Benjamin vurderer i øvrigt, at hvis de unge hører, at man i et fællesskab allerede kender til Fællessang og bruger den, så vil de også føle sig mere velkomne der. Derfor sender han en stærk opfordring til fællesskaberne om at købe den nye sangbog og lære sangene at kende.

    "Det er en mulighed, man ikke skal forpasse, for det er en nem måde at være inkluderende på. Og så er den bare propfyldt med gode sange, og det i sig selv er jo en god grund til at købe sangbogen."

Ikke kun for unge

Landslederen peger på, at musikken tidligere ofte har medvirket til en opdeling mellem unge og ældre. Men i de senere år har generationerne nærmet sig hinanden rent musikmæssigt.

    "Mange skriver sange for at samle generationerne, og vi er på vej i den rigtige retning. For eksempel er der mange unge musikere, der gennem de senere år har givet salmer og gamle vækkelsessange nye udtryk med nye arrangementer eller nye melodier," siger Benjamin, der nævner de kendte sange "Hil dig, Frelser og Forsoner" og "Salige vished", der begge ofte spilles med moderne arrangementer blandt de unge.

    Fællessang 4 kommer til at rumme enkelte engelske sange, men de fleste er på dansk.

    "Nogle synes, det er træls med engelske tekster og forstår dem måske ikke rigtig. Sange er som bønner, og mange synes faktisk, det er mere personligt at synge på dansk, for det er også det sprog, de beder på. Men det er en smagssag og ikke knyttet til bestemte generationer. Det handler faktisk mere om, hvilket sprog man har hørt sangen på først," konkluderer landslederen.

    Benjamin understreger, at de nye sange er udvalgt af kompetente mennesker. Han synes i øvrigt, at oversætterne får for lidt kredit, for det er svært at oversætte sange fra for eksempel engelsk til dansk og få alle nuancer med.

    "Mange tænker, at en engelsk Stuart Townend-sang er den samme på dansk, men det er i virkeligheden ofte en gendigtning, der sker i oversættelsen."

Hent hjælp

IM-musiks landsleder erkender, at det kan virke som en ordentlig mundfuld at skulle lære mange nye sange, og måske har man ikke i sit eget fællesskab de store solister og instrumenter at trække på.

    "Men fortvivl ikke, for der er hjælp at hente," siger han.

    Udvalget for Fællessang 4 arbejder lige nu med at samle eksisterende indspilninger af sangene til en YouTube afspilningsliste, som bliver tilgængelig i forbindelse med udgivelsen af sangbogen. Listen vil indeholde så mange af sangene som muligt.

    "Det er et rigtig godt værktøj til at lære sangene at kende, og det er godt tænkt af udvalget. Jeg er glad for den mulighed, for der er også mange nye sange for mig at lære," siger landslederen.

    Desuden tager IM's musikkonsulenter gerne ud i landet og hjælper fællesskaberne, store som små, med de nye tekster og toner.

    "Et fælles musikgrundlag er også et fælles samlingssted, der skaber vækst og sammenhold, så tøv ikke med at kontakte IM-musik," opfordrer Benjamin.

Ny lovsangs-cd

Som en ekstra overraskelse barsler IM-musik, Refleks musik og IMU med en ny cd med 12 udvalgte sange fra Fællessang 4.

    "Vi har forsøgt at lave det i popmusikgenren, hvor vi har lagt vægt på at producere et lækkert lydunivers, der fremhæver vokalen og teksten. Det er længe siden, vi sidst har udgivet noget, så vi har udnyttet alle de gode musikkræfter, vi har lige nu til at lave en rigtig god cd," fortæller landslederen.
Læs bladet her:

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter