Indre Missions Tidende

19.10.2018

Ikke alle spørgsmål har rigtige svar

Næstekærlighed handler også om at tage stilling til livets dilemmaer
I kølvandet på de teknologiske og medicinske fremskridt, bliver vi løbende stillet overfor nye og flere etiske dilemmaer, som der ikke gives lette svar på. Heller ikke med Bibelen i hånden.

    Det gælder i spørgsmål omkring livets begyndelse, for eksempel ved behandling for barnløshed. Det gælder ved livets afslutning, for eksempel omkring livsforlængende behandling. Det gælder spørgsmål omkring screeninger og forebyggende DNA-tests eller ekstraordinært dyre og ressourcekrævende behandlinger. Selv med udgangspunkt i Bibelens principper om livets ukrænkelighed og kærligheden til næsten, kan det være svært at finde den rigtige vej.

Hvor ligger beslutningen

I dette nummer af impuls sætter vi fokus på et af de områder, hvor der ikke synes at være et bestemt rigtigt svar, nemlig organdonation. Har jeg pligt til at aflevere mine organer efter min død? Og hvor ligger beslutningen? Er det mit eget eller mine pårørendes valg?

    Også på andre områder af livet bliver jeg afkrævet en stillingtagen, som kan være svær at overskue. For eksempel vedrørende mit personlige bidrag til miljø- og klimabelastningen. Eller mit engagement i de mange forfærdelige konflikter og katastrofer rundt i verden. I forhold til det kan organdonation opleves som et luksusproblem.

Problemer forsvinder ikke

Lad os opmuntre hinanden til at snakke sammen om de svære spørgsmål og hjælpe hinanden til at tage stilling. Problemerne forsvinder ikke ved, at vi forholder os passive. Vi skyder dem i så fald blot videre til vores børn eller pårørende eller til helt andre mennesker.

    At tage stilling til organdonation handler ikke så meget om mig selv, som det handler om min næste. Især om dem, som står mig nærmest. Og omsorg for min næste er ikke et tilbud, men et kald.

Se temasiderne i impuls nr. 21/2018 side 16-24 ”Tag stilling til organdonation” Læs bladet her:

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter