Følg IM Kontakt Støt arbejdet Giv en gave til Indre Mission
Indre Missions Tidende

16.06.2017

IM vil længere ud

Årets beretninger fra formand og økonomichef var fyldt med optimisme og tro på fremtiden
"Indre Missions hovedbestyrelse har besluttet at opnormere med yderligere fem fuldtidsstillinger i regionerne!"

    Meldingen faldt midtvejs i Hans-Ole Bækgaards formandsberetning og fremkaldte spontane klapsalver fra salen. Men flere måtte også knibe sig i armen. For kort forinden var hele 45 nye medarbejdere blevet præsenteret fra scenen som et synligt bevis på, at årene med underskud og ansættelsesstop er forbi i denne omgang. Nu er der både økonomi, mandskab og vilje til at tænke offensivt om mission i Danmark.

Intern optimisme og pres udefra

"Vi vil forkynde Kristus! Og vi vil nå længere ud!' Det er den vision, vi gerne vil arbejde efter frem mod 2030," sagde Hans-Ole Bækgaard. "Vi vil også nå derud, hvor der ikke længere er et missionshus, eller hvor der aldrig har været ét. Det kræver, at vi tænker nyt om mødefællesskaber og muligheder for tilknytning til Indre Mission, og det er vi parate til," lød det i en formandsberetning, som genlød af optimisme og tro på fremtiden.

    Men udadtil var der alvorstoner at spore.

    "Forleden udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at 'Vi lider under for lidt kristendom'. Det kan jeg kun være enig i, men jeg savner handling bag ordene. Hans bekymring står jo i stærk kontrast til den politisk drevne sekularisering og den generelle religiøse mistænkeliggørelse, vi oplever. Når kristne holdninger presses af symbollovgivning, og når man ikke kan ytre sig kristent uden at blive mistænkeliggjort," sagde Hans-Ole Bækgaard med henvisning til virkningerne af den såkaldte imamlov.

Nye alliancer

Politikerne forsikrede ganske vist, at loven ikke skulle ramme de kirkelige organisationer, men der findes allerede flere eksempler på det modsatte. F.eks. er det for første gang ikke lykkedes IM at komme igennem med en ansøgning om støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond til sommerens tværkulturelle lejre. "Vi taler om et beløb i omegnen af 750.000 kr., og begrundelsen lugter rigtig meget af imamlov," konstaterede generalsekretær Jens Medom Madsen under den efterfølgende debat.

    En positiv sidegevinst har dog været helt nye alliancer blandt troende i Danmark, fortalte Hans-Ole Bækgaard.

    "I dag kan vi stå sammen med jøder, katolikker, frikirkefolk og mange andre og kæmpe for religionsfrihed her i landet, og jeg tror på, at vi kan flytte noget sammen. At være kristen er ikke en privatsag, for jeg er kristen døgnet rundt og i alt, hvad jeg foretager mig. Det må vi kæmpe for nu, mens vi har muligheden, for hvordan vil det ellers se ud i fremtiden, når nye generationer skal tage over?"

Kritik af manglende demokrati

IM's hovedbestyrelse har altid været selvsupplerende, men de senere år er det flere gange blevet drøftet, hvordan bestyrelsen kunne tilføres et mere demokratisk setup. Resultatet er en række nye tiltag, som skal øge gennemsigtigheden i bestyrelsens arbejde, men valget af nye bestyrelsesmedlemmer vil fortsat ske ved selvsupplering, og det faldt bl.a. Laurits Bjerre fra Haderslev for brystet.

    "Jeg kan ikke begribe, at I har fravalgt enhver form for demokrati, og jeg er ked af det på IM's vegne, for jeg mener, at I derved går glip af en væsentlig fornyelse. Hvis demokratiet fungerer på lokalplan, hvorfor skulle det så ikke også fungere på landsplan?" lød argumentet.

    Hans-Ole Bækgaard forsøgte at redegøre for bestyrelsens beslutning og afviste, at hovedbestyrelsen generelt er udemokratisk indstillet.

    "Når vi til september holder HB-møde i Holstebro, vil alle interesserede kunne deltage i en del af mødet, foreslå emner til dagsordenen og deltage i drøftelsen. Det er klare demokratiske tiltag, som vi indfører for at sikre en god dialog med baglandet," forklarede formanden. Han lovede dog, at spørgsmålet om selvsupplering kan tages op igen på et senere tidspunkt.

Efterlyste diakoni i IM's fremtidsplan

Generalsekretær i hjælpeorganisationen Caritas og formand for Rådet for socialt udsatte Jann Sjursen, Hillerød, spurgte, hvor diakonien var blevet af i de fremtidsvisioner, der blev fremlagt i årsberetningen.

    "Vi har drøftet, hvordan vi når længere ud, og det handler også om, hvordan vi møder mennesker på det menneskelige plan," fastslog næstformand Metha Sørensen. Formand Hans-Ole Bækgaard åbnede desuden muligheden for, at IM kunne engagere sig i et nyt større projekt på lige fod med det tværkulturelle arbejde, som i dag er IM's største diakonale tiltag.

    "Det kunne være godt at finde et lige så relevant indsatsområde, hvor vi også for en anden målgruppe kunne opfylde et behov, som velfærdsstaten ikke kan eller vil løfte. Måske kunne det være ressourcesvage familier eller en anden gruppe."

 

Læs også

Der er meget at være taknemmelig forLæs bladet her

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk
Følg vores aktiviteter

indremission.dk bruger cookies. Læs mere Acceptér