Indre Missions Tidende
I uge 26 var sommerlejren Hvide Klit i Nordjylland fyldt af glade børn og ledereNicklas og Johanne kender sommerlejren ud og ind, først som børn og nu som en del af juniorlederteametMiriam Hansen er én af tre klubledere fra Læsø, der tager med børnene fra øen på sommerlejr.René er med til alle bibeltimer, men det er ikke der, der betyder mest. Det er samværet med juniorerne.Birgit Aaen har været lejrchef i 28 år. Hun er over det hele. Snart fløjter hun til middag og snart drikker hun kaffe med køkkentanterne.Bente Højen bestyrer slikboden. Hun vil ikke røbe hvor meget hun sælger for.I uge 26 var sommerlejren Hvide Klit i Nordjylland fyldt af glade børn og ledere.I uge 26 var sommerlejren Hvide Klit i Nordjylland fyldt af glade børn og ledere.I uge 26 var sommerlejren Hvide Klit i Nordjylland fyldt af glade børn og ledere.I uge 26 var sommerlejren Hvide Klit i Nordjylland fyldt af glade børn og ledere.I uge 26 var sommerlejren Hvide Klit i Nordjylland fyldt af glade børn og ledere.
14.07.2017

Jeg ville ønske at sommerlejren aldrig fik ende

Sommerlejren på Hvide Klit i Nordjylland er et fristed for både børn og ledere
Hvert år begynder sommerlejren på Hvide Klit i Nordjylland med en kort gudstjeneste i Sæby Kirke, der er fyldt af ledere, børn og deres familier. Bagefter kører alle i samlet trop til lejren, hvor flaget er hejst og byder velkommen til en uge med bibel, hygge og bål, som en af juniorlederne udtrykker det.

I uge 26 i år er Hvide Klit igen fyldt til bristepunktet med 111 børn. Mange af dem ikke er dus med kirke og kristendom. Betydningen af det erfarer lejrchef Birgit Aaen meget konkret, da lejren kun er få timer gammel. En dreng kommer hen til hende og fortæller, at det er første gang, han har været i kirke.

"Derefter stillede han mig spørgsmålet: 'Hvem kommer i kirken?' Jeg svarede, at det gør alle, der har lyst. Han spurgte: 'Er der nogen, som har lyst til det?' Ja, svarede jeg, og så fortalte jeg ham, hvorfor jeg kommer i kirken. Der er en del af børnene, der ikke har nogen fornemmelse af, at der er mennesker, som går regelmæssigt i kirke," forklarer Birgit, lige inden lejrens første bibeltime går i gang.

De mindste er samlet i spisesalen, hvor de synger flere kristne bevægelsessange. Den sidste sang er en bønnesang, der hjælper børnene til at folde fingrene, så de er klar til at bede, inden de hører om profeten Samuel.

Juniorerne er samlet udenfor til bibeltime ved den oppustelige fodboldbane. Bagefter står lederne for flere rystesammenlege såsom "landmandens gulerødder" og "bankebøf", og juniorerne giver den total gas og tumler rundt i græsset.

Cool ikke at bande

Inden spisetid puster Nicklas Thomsen og Johanne Højen ud i lejrens ”tanterum”. De er en del af et team på seks ledere, som har ansvar for junioraktiviteterne. I løbet af ugen skal juniorerne også spille rouladerundbold.

"Det er ret populært at spille rouladerundbold, som går ud på, at der i hvert hjørne af banen er en roulade. Når man kommer til et hjørne, skal man tage en bid af den, før man løber videre," siger Johanne, og Nicklas fortæller begejstret: "Vi skal også på et længere juniorløb, hvor vi skal bygge tømmerflåder af mælkekartoner ved stranden og ud at sejle på dem." Johanne smiler og ryster lidt på hovedet: "Det er en aktivitet, som drengene går meget op i."

Sommerlejren på Hvide Klit har som mange andre sommerlejre et natløb, men i Nordjylland er det lidt specielt.

"Hver aften får juniorerne godnathistorie, og det er lidt uhyggelige historier, som bygger stemningen op til natløbet," fortæller Johanne.

Nogle gange må de lige markere, hvis der lyder et bandeord.

"Vi vil gerne sprede den holdning, at det ikke er cool at bande," fortæller Nicklas, der er 18 år og formand for Strandby IMU.

Ellers oplever de en høj grad af omsorg blandt juniorerne.

"De har hjerte for hinanden og er gode til at tage ansvar," tilføjer Johanne, der er 19 år og kommer fra Gærum, en lille by uden for Frederikshavn. Til daglig går hun på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.

Det er okay at være kristen

De to ledere får rigtig meget ud af at være sammen med juniorerne.

"Det er fedt at få lov til at være noget for dem og vise, at det er okay at være kristen og ung i dagens Danmark, og at det er fedt at tage på kristen sommerlejr. Det er ikke noget, man skal skamme sig over," forklarer Nicklas og konstaterer med et glimt i øjet: "Vi er faktisk normale nok."

Johanne fortsætter: "Jeg får så meget ud af at se deres glæde over at være sammen i fællesskabet. Jeg håber, at de på den måde får øjnene op for værdien af et kristent fællesskab. Det er jo det, vi vil med sommerlejren."

For Nicklas står sommerlejren i et særligt lys. Først var han med som barn og nu som leder.

"Det er sommerens højdepunkt," understreger han.

"Jeg kan godt lide sommerlejren som koncept med bibel, hygge og bål. Det er lidt af et oasested at komme her. Det er bare evigt godt."

De to er ivrige efter at være med igen til næste år.

"Vi kommer, selvom Birgit ikke spørger os," siger Nicklas og Johanne med store smil, lige inden de forsvinder ind i spisesalen, for det er lige straks spisetid.

Det bedste er vennerne

Der står hamburgerryg og koldskål på menuen, for det er en tradition på sommerlejren, at der serveres varm mad til middag. Lejrchefen blæser i fløjten, og snart sidder børnene ved bordene. Nicklas og Johanne og de andre ledere har travlt med at servicere ved deres borde.

Inden slikboden åbner, bliver der taget et stort gruppebillede af alle. Blandt dem er juniorerne Lærke, Jakob og Emilie, som har været med i flere år.

Lærke og Emilie ved godt, hvad der er det bedste ved sommerlejren.

"Vennerne," kommer det hurtigt fra de to, mens 14-årige Jakob fremhæver det kristne fællesskab: "Det er fantastisk."

Jakob ved også, hvad der er udfordrende ved at være på sommerlejr.

"Det er at holde orden på værelset." For Emilie på ti år er det noget helt andet.

"Det kan være svært, hvis man går rundt alene," fortæller hun. "Den første dag på lejren kan være svær, indtil man får nogle venner," supplerer Lærke, der er 13 år.

Hun overvejer sin tro

Jakobs bøn er blevet styrket af at være på lejr.

"Jeg er begyndt at bede noget mere, og jeg oplever, at jeg næsten altid får svar."

Lærke synes, at hun lærer meget om kristendommen ved at være på sommerlejr. Men hun ved ikke helt, hvad hun skal tro på.

"Jeg overvejer det lige nu. Min far er ateist, og min mor er mellemkristen. Jeg tror, at jeg nok står et sted midtimellem, men tror nok mest på det der med Gud," siger Lærke.

Lejrens legeonkel

å lang afstand ser det ud, som om René Birkbak er en af de yngste af juniorlederne, da han leger og tumler rundt i græsset med juniorerne. Men han er faktisk 33 år og far til en lille søn. Han gætter på, at han har været med som leder i 15 år.

"Det var 'Mor Bente', som vi kalder hende, der fik mig med. Siden er jeg blevet hængende, fordi jeg godt kan lide børn. Det er dejligt at se dem lege og hygge og opleve, at de lærer noget om sig selv, hinanden og Gud," fortæller René.

"Det er megahyggeligt at være sammen med de andre ledere og være en del af det sammenhold. Vi har det så sjovt sammen."

Han beskriver sin rolle på lejren:

"Jeg er nok mest en legeonkel," siger René. Han er med til alle bibeltimer, men det er ikke det, der betyder mest for ham.

"Gud og Jesus hører med til lejren, men jeg er nok ikke den, der er den mest religiøse af lederne," fortæller René.

26 børn fra Læsø

Børnene på sommerlejren kommer fra byer som Skagen, Strandby, Sæby og Østervrå. 26 af dem kommer fra Læsø.

"De fleste af dem kommer fra øens to børneklubber, men der er også nogle med, som kommer, fordi de betragter lejren som deres sted," forklarer Miriam, der er en af tre klubledere, som er med fra Læsø.

På flere måder har sommerlejren en værdifuld rolle.

"Det betyder meget, at børnene hører evangeliet, fordi de får noget at tænke over. Jeg tror, at der er langt mere, som hænger ved, end vi lige går og tror," forklarer Miriam, der glæder sig over, at sommerlejren i år er mobilfri zone.

"Der er ingen telefoner, der forstyrrer eller tager deres tid, så de løber rundt og leger lidt som i gamle dage."

Lejren giver også et vitamintilskud til det daglige klubarbejde på Læsø.

"Vi får ny inspiration til sange og aktiviteter," siger lederen. Hvert år bruger hun en uge af sin sommerferie på at være på sommerlejr.

"Jeg prioriterer det højt, for jeg bliver tanket op af samværet med de andre ledere," fortæller Miriam, der er én af køkkentanterne.

Mor Bente

Nye børn på sommerlejren kommer hurtigt til at kende Bente Højen, fordi hun blandt mange ting er lejrens slikmutter. Gennem et helt år har hun fundet gode sliktilbud, så børnene kan få det til en billig pris.

Bente har været leder på lejren i 18 år og har fået flere kælenavne som "Mor Bente" eller "Black Foot".

"Jeg bliver kaldt 'Black Foot', fordi jeg altid går i bare tæer, når jeg bager pandekager," siger Bente, der til daglig bor i Gærum ved Frederikshavn. Hun er gift med Christian, og de har fire børn. Fra de var ganske små har de været med mor på sommerlejr.

"De har fået meget ud af at være på sommerlejr, og så har de set, hvor meget en sommerlejr kan betyde for børn, som ikke har hørt om Jesus før," fortæller Bente.

En favnende sommerlejr

"Sommerlejren på Hvide Klit er kendetegnet af, at den er favnende og et stykke omsorgsarbejde for børn og faktisk også for forældre. De ringer mange gange inden, under og efter lejren."

Det forklarer Birgit Aaen, der har været lejrchef på sommerlejren i 28 år. Til daglig arbejder hun som sognemedhjælper i Sæby Kirke.

"Nogle forældre kigger ud til os, og det er ikke kun for at se til børnene, men det er for selv at opleve den rummelighed og omsorg, som er på lejren. For eksempel havde vi sidste år en forælder, der kom og lige var her en halv times tid efter arbejde. Han fik en kop kaffe og en snak."

Blandt børnene er der en del fra skilsmissehjem, og det gør lederne alt for at tage hensyn til.

"Vi skal være meget påpasselige med at overholde tavshedspligten og have en god omgangstone mellem lederne. Nogle gange kan vi se børn stivne, hvis de oplever en skarp tone mellem de voksne, fordi de tolker det som noget utrygt i form af et stort skænderi eller en ulykke," siger lejrchefen.

Det kræver et par lyttende ører og et stort hjerte at være leder, for der er børn, som har mange bekymringer.

"De tænker på, om deres venner har det godt, eller om mor og far skal skilles. Mange spekulerer på, om der bliver krig, efter alt det de hører i nyhederne," fortæller Birgit, der sammen med lederne husker på børnene på en særlig måde.

"Vi har fokus på hvert enkelt barn, og så beder vi meget for dem."

Birgit har en ufattelig stor sæk fyldt af stjernestunder fra sommerlejrene. En af dem fik hun sidste år:

"Jeg og en leder gik på stranden, og lidt bagved gik en bitte fyr på otte år. Da vi nærmede os lejrstedet, gik han op mellem os og sagde: 'Jeg ville ønske, at det her aldrig fik ende'."Læs bladet her

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk
Følg vores aktiviteter

indremission.dk bruger cookies. Læs mere Acceptér