Jesus kan forandre menneskers situation totalt

INTERVIEWPRÆDIKEN: Det er en fælles opgave at bære mennesker til Jesus

Propfyldt af mennesker. Nysgerrige blikke. Begejstrede sympatisører. Men også kritiske blikke.

    Bjarne Hvidberg, der er missionær og seniorkoordinator i Indre Mission, tegner den situation op, som skildres i evangelieteksten til 19. søndag efter trinitatis.

    Jesus var hjemme i Kapernaum, og mange mennesker samlede sig for at høre ham forkynde. Der var så mange, at der ikke engang var plads uden for døren. Men så skete der noget. Nogle mænd ville bringe en lam mand til Jesus, så de lavede et hul i taget og sænkede båren med den lamme mand ned.

    »De laver hul i taget; hvad har de gang i? Det må have givet noget postyr, hvis der faldt murbrokker ned,« siger Bjarne.

    »Der var meget tro i luften. Der er ingenting, der tyder på, at det var en stringent og ensrettet tro hos de folk, som var til stede. Men midt mellem alle de forskellige forventninger gør Jesus et under, og det er en stærk pointe i beretningen, at Jesus kan forandre menneskers situation totalt.«

Jesus kender os

Bjarne mener, at det er vigtigt at lytte til, hvad evangelieteksten siger, uden på forhånd at lade sig binde af forudindtagede meninger.

    »Jeg vil lukke lidt op for fortolkningen. Her står, at Jesus ‘så deres tro’. Der står ikke nærmere, hvad det var for en slags tro, de havde – om de havde en fast overbevisning om, at Jesus kunne gøre deres kammerat rask, eller om de ville prøve Jesus af. Måske har de tænkt: ‘Kan Jesus det herhjemme, som han kan ude i de andre byer?’« overvejer Bjarne.

    Men uanset hvad, så vidste Jesus, hvordan det var med dem. Han så deres tro, og han så også, hvad den lamme mand havde brug for.

    »Et røntgenbillede kan ikke afsløre noget om os, som Jesus ikke allerede ved. Hans kendskab til os er totalt. Han ved meget mere, end en scanning kan afsløre. Han ser tankerne og troen, alt det usynlige i os,« forklarer Bjarne.

    »Teksten afslører ikke, hvad den lamme mand selv troede, han havde brug for. Men Jesus kender ham, og han tilgiver manden alle hans synder. Det er stærkt, at Jesus ser hele mennesket, og at han ved, hvad vi har brug for,« siger han.

Brød spillereglerne

»Vi kan også lære, at vi ikke skal holde os tilbage, når vi vil bringe mennesker hen til Jesus. Det var ikke god opførsel at lave hul i taget i en fremmed mands hus. Det var næppe normalt, at man gjorde sådan. Mændene brød nok med de almindelige spilleregler, fordi de ville føre et menneske hen til Jesus,« siger Bjarne.

    Missionæren ser de skriftkloges kritiske, undersøgende tilgang som et advarende eksempel. De blev ikke glade, da manden fik tilgivelse. Sådan kan det også i dag være svært at tage imod nye i det kristne fællesskab.

    »Når der kommer et menneske ind i missionshuset og siger ‘Jesus har frelst mig’, hvad tænker vi så? Sidder der andre rundt omkring bordet og tænker: ‘Det kan da ikke passe, for ham kender vi godt’? Jesus piller ved vores ydre fromhed. Her springer teksten lige ind i min hverdag,« mener han.

Frimodighed

»Teksten udfordrer og opmuntrer mig. Sådan oplever jeg livet i troen på Gud. Der er ikke en facitliste, og her er plads til levet liv,« understreger Bjarne.

    Beretningen om helbredelsen af den lamme mand er en opmuntring for Bjarne til at fortsætte tjenesten med at vidne om Jesus, fordi beretningen viser, at selv om gode, menneskelige normer er vigtige, så er det alligevel vigtigere at bringe mennesker til Jesus.

    »Det giver mig frimodighed. Vi må gerne finde nogle skøre vinkler, hvis vi med dem kan føre mennesker til Jesus.

    Det er også en vigtig pointe, at det ikke er en soloopgave at lede mennesker til Jesus. Det er en fælles opgave, der er overdraget til Guds folk. Sammen skal vi bære folk til Jesus. Troens fællesskab i tjenesten er nøglen til at lede mennesker til Jesus.«

Evangelieteksten til 19. søndag efter trinitatis er fra Mark. 2, 1-12. Læs den online hos Bibelselskabet.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
Det gavner fællesskabet at man ikke altid går i takt
Vi skal ikke se uenighed som en trussel mod sammenholdet, men som en mulighed for at udvikle et endnu stærkere fællesskab, siger brobygger og debattør…
Vi skal huske på at vi kan tage fejl
For Filip Bangura Fyhn, der er landsleder for IMU, er det vigtigt, at der er plads til forskelligheder og nuancer i de kristne fællesskaber, uden at…
Befriende og livsnær forkyndelse
Monika Andersson fra Odense var blandt de 430 deltagere på ECHO. Hun er ny i troen og sugede til sig. Hun fik tonsvis af inspiration med hjem. …

Annoncer