Følg IM Kontakt Støt arbejdet Giv en gave til Indre Mission
Indre Missions Tidende

01.12.2017

Trosfriheden er truet

120 politikere, forskere og kirkefolk diskuterede tros- og åndsfrihed på Christiansborg
"Kun hvis vi er fortrolige med vores egen identitet, kan vi møde andre med et åbent sind."

    Det var et af budskaberne i kirkeminister Mette Bocks indledning på en konference om tros- og åndsfrihed den 24. november. Her samledes 120 politiske, kirkelige og andre ledere for at diskutere udfordringerne for religionsfriheden i Danmark.

Mere tydelighed

"Den virkelige trussel imod trosfriheden kommer fra os selv og vores egen uvidenhed," mente kirke- og kulturministeren. "Vi skal ikke have religionen ud af det offentlige rum, men tværtimod være mere tydelige om vores tro. Det er typisk de troende, som har lettest ved at vise respekt for anderledes troende," forklarede Mette Bock, der også benyttede anledningen til at forsvare den nye trossamfundslov: "Loven vil beskytte religionsfriheden og stille samme krav til andre trossamfund, som vi gør til folkekirken. Men det er ikke et krav, at trossamfund skal søge om anerkendelse. Alle har frihed til at samles og tro, som de vil."

    Alle talerne på konferencen var enige om, at religionsfriheden er under pres i dag. Ikke så meget fra religiøse ekstremister, men mere fra de nye love, som begrænser den religiøse adfærd.

    Thomas Gammeltoft-Hansen, der er tidligere forskningschef for Institut for menneskerettigheder, understregede den styrke for samfundet, som ligger i stærke tros- og holdningsforskelle. Og juraprofessor Lisbet Christoffersen kritiserede imam-lovenes diskrimination af religiøs forkyndelse.

Folkekirkens særstatus

Blandt talerne var den tyske professor i menneskerettigheder, Heiner Bielefeldt, som indtil 2016 var FN's særlige rapportør for religions- og trosfrihed. Han besøgte dengang også Danmark og bemærkede blandt andet, at folkekirkens særligt privilegerede status også udfordrer religionsfriheden.

    Det får både troende og ikke-troende udenfor folkekirken til at føle sig som andenrangs borgere, når det er folkekirken, som står for den offentlige personregistrering, forklarede han og opfordrede til at diskutere grundlovens paragraf 4 om statens særlige støtte til folkekirken.

    Den danske Folkekirke er med sin dybe forankring i samfundet både en tros- og en kulturinstitution. Det er derfor, der ofte opstår en spænding mellem kristendommen og islam. Det handler ikke om troslæren, men om en religiøs praksis og kultur, som er fremmed for kulturkristne danskere, lød hans analyse.

Savnede åndskamp

Carsten Hjorth Pedersen fra Kristent Pædagogisk Institut var en af deltagerne: "Jeg savnede lidt kampen og hjerteblodet i de mange indlæg. Det hele var lidt for pænt," var hans reaktion efter at have lyttet til både biskopper, politikere og professorer.

    Han bragte selv spørgsmålet om de jødiske drenges omskærelse frem i debatten: "Forbyder politikerne det, vil det være en voldsom religiøs diskrimination og i praksis drive hele det jødiske trossamfund ud af landet."

    På det tidspunkt havde de fleste politikere dog forladt salen.

Fakta

  • Konferencen "Danmark fri(t) for religion" foregik i Fællessalen på Christiansborg
  • Konferencen var arrangeret på foranledning af biskopperne og med formanden for Folketingets Kirkeudvalg, Karen Klint, som vært
  • En tænketank for trosfrihed er under dannelse
  • "Kirkeligt samråd for åndsfrihed" forbereder en inspirationsdag den 29. maj 2018 i Middelfart


Læs bladet her

Kommentarer


Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk
Følg vores aktiviteter

indremission.dk bruger cookies. Læs mere Acceptér