Far har styr på det

Gud ønsker at vise os sin omsorg meget mere direkte, end vi giver ham lov til

Klaus Højgaard Laursen lever af at citere Bibelen, men han forsøger også at leve efter den

Klaus Højgaard Laursen er indehaver af firmaet Bibelen Live og lever af at recitere bibelske bøger og breve i kirker og missionshuse landet over. For tiden har han 80-90 arrangementer om året og kan akkurat forsørge familien på fem hjemme i Gjern ved Silkeborg.

»Min kone er hjemmegående, så vi lever af min indkomst. Sammenlignet med andre har vi ikke meget, men vi har nok!« fastslår Klaus, som heller ikke sparer op til pension og kun har de lovpligtige forsikringer.

»For mig er det en konsekvens af det, Jesus siger i evangelieteksten til denne søndag og det, vi kan læse i Jakobs Brev kapitel 5 om at samle sig skatte til de sidste dage. Hvis jeg tegnede en masse forsikringer, ville jeg se det som et udtryk for, at jeg alligevel ikke helt stolede på, at Gud har styr på situationen.«

Han ved godt, at han sætter tingene på spidsen, og det er helt tilsigtet.

»Når det handler om penge, er vi meget hurtige til at komme videre eller pille brodden ud af det, Jesus siger. Jeg synes, vi i stedet skal lade os udfordre af teksten,« siger Klaus.

Nok er nok

Det første, Jesus siger, er en konstatering: Ingen kan tjene både Gud og mammon.

»En fodboldspiller kan heller ikke spille for både Brøndby og FC København, for de to hold modarbejder hinanden på banen. Sådan er det også med Gud og materialismen, som Bibelen kalder mammon. Man er nødt til at vælge side,« siger Klaus.

»I versene inden advarer Jesus mod i det hele taget at samle sig skatte på jorden. Vi skal ikke stræbe efter at blive rige, for det er farligt for os. Skulle vi alligevel få penge, er Det Nye Testamente klar i sin vejledning: Lad være med at beholde dem eller at bruge dem på dig selv. Brug dem i stedet til at gøre godt med, og giv dem til nogen, der ikke har nok.«

Ordet »nok« er centralt i denne sammenhæng.

At sige tak er et rigtig godt middel mod bekymringer

»De fleste af os vil sige, at det altid kunne være rart at have mere. Og den tanke vil være der, uanset hvor meget vi får. Derfor er øvelsen at fokusere på, at vi har nok. Nok er nok, og når jeg har nok, behøver jeg ikke at bekymre mig om, hvordan jeg får mere.«

Manglende tillid

Jesus advarer mod at bekymre sig, og det gælder ikke kun luksus-bekymringer, bemærker Klaus. »Jesus formaner os til ikke at bekymre os om mad på bordet og tøj på kroppen, for Gud skal nok sørge for os. Ingen kan sige sig helt fri for bekymringer, men dybest set er de udtryk for manglende tillid til Gud. Vi tør ikke helt at tage ham på ordet.«

Nogle forsøger at holde bekymringerne på afstand med en solid opsparing, men den strategi tror Klaus ikke på.

»Der er meget, jeg ikke behøver at bekymre mig om, fordi jeg ikke ejer så meget. I sidste uge fik vores bil nogle ridser. Havde den været ny, havde jeg sikkert været temmelig ærgerlig. Nu kunne jeg trække på skuldrene og køre videre. I det hele taget oplever jeg, at Gud faktisk velsigner mig med et forholdsvis bekymringsfrit sind,« siger han.

Vi snyder os selv

Klaus sammenligner tillid til Gud med det tillidsforhold, han ønsker at have til sine tre drenge.

»Jeg prøver at opdrage mine børn til, at jeg som deres far har styr på tingene. De skal ikke bekymre sig om penge til mad og tøj, for det er mit ansvar, at de har alt det, de har brug for. På samme måde siger Gud til mig: ‘Far har styr på det’. Han har ikke lovet mig et liv i luksus, men han sørger for, at jeg har nok,« siger Klaus.

»Vi snyder os selv, hvis vi ikke vover at gøre os afhængige af ham, selv om det kan være svært i et land, hvor vi altid har velfærdsstaten i ryggen. Jeg tror, Gud ønsker at vise sin omsorg for os på en meget mere direkte måde, end vi ofte giver ham lov til.«

En dråbe i evigheden

Et godt råd mod bekymringer finder Klaus i Filipperbrevet 4,6, hvor Paulus skriver: »Vær ikke bekymrede for noget, men bring i alle forhold jeres ønsker frem for Gud i bøn og påkaldelse med tak.«

»Vi skal lægge vores bekymring over til Gud, og vi skal gøre det med tak. Der er altid noget at takke for, og at sige tak er et rigtig godt middel mod bekymringer. Og så handler det om, hvor vi har vores fokus. Jeg forstår godt, at mennesker vil have så meget ud af dette liv som muligt, hvis de tror, at det hele slutter, når de dør. Som kristen har jeg et andet perspektiv i håbet om et evigt liv. Skulle jeg så ende med at sidde som 80-årig og spise havregrød morgen, middag og aften, fordi jeg ikke har råd til andet, så vil jeg da glæde mig over, at jeg til den tid er endnu tættere på at skulle leve det gode liv på Den Nye Jord!«
 

Evangelieteksten til 15. søndag efter trinitatis er fra Matt 6, 24-34. Læs den online hos Bibelselskabet - eller hør Klaus recitere teksten i videoen herunder.


Bibelen Live - Matt 6,24-34


Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
500 konfirmander gik i Jesus' fodspor
Otto var én af konfirmanderne, der deltog i påskevandringen ud fra missionshuset Bethesda. Efterfølgende er han blevet endnu mere bevidst om, at det…
Det gavner fællesskabet at man ikke altid går i takt
Vi skal ikke se uenighed som en trussel mod sammenholdet, men som en mulighed for at udvikle et endnu stærkere fællesskab, siger brobygger og debattør…
Vi skal huske på at vi kan tage fejl
For Filip Bangura Fyhn, der er landsleder for IMU, er det vigtigt, at der er plads til forskelligheder og nuancer i de kristne fællesskaber, uden at…

Annoncer