Sange udtrykker værdier - indremission.dk
Sange udtrykker værdier

23.08.2019

Sange udtrykker værdier

Højskolesangbogen beskriver bredden og forskelligheden i dansk kultur
I øjeblikket debatteres det i de danske medier, om der i vores højskolesangbog kan medtages en ny sang af den muslimske kunstner Isam B. Ligesom en række andre danske musikere er Isam B blevet udfordret til at skrive en sang til genudgivelsen af Højskolesangbogen.

Sang om ramadan

Debatten handler om, hvorvidt Isam B, der er muslim og tidligere medlem af gruppen Outlandish, kan spørges om at skrive en sang til en af de mest kernedanske samlinger, vi har. Og den sang, han skriver, handler om den muslimske fastetid ramadan i København.

    Jeg mener, at sange som regel har værdibudskaber, leveret i en musisk ramme, der har til hensigt enten at få os til at kunne lide noget, føle fællesskab om noget eller afstå fra noget.

    Under 2. verdenskrig mødtes man spontant til alsang i Danmarks parker, da det gav en følelse af sammenhold, selvom man var besat. I vores bevægelse, IM, er sang også en udtryksform, som vi bruger til lovprisning af Jesus som frelser, eller til at udtrykke det liv, der på så mange måder ofte ikke kan udtrykkes med ord på anden vis.

    Muslimer er en del af det danske samfund og bør derfor også kunne finde sange om deres virkelighed i Højskolesangbogen. Derfor kan Isam B’s sang også være i Højskolesangbogen. Men jeg vil selv afstå fra at synge Isam B’s sang, da den beskriver en muslimsk virkelighed, som jeg ikke støtter.

Bredde og forskellighed

Højskolesangbogen er den sangbog, som bedst beskriver den bredde og forskellighed, der er i dansk kultur, og den må derfor også være en sangbog, der kan beskrive de herboende muslimers liv og åndelighed, uden at det bliver til mission for islam.

    Sagen er den, at vil vi være kristne og en del af det samfund, som omgiver os, så må vi både være frisindede og arbejde for vores medmenneskers ret til at tro og tænke, som de vil, samtidig med at vi afholder os fra at blive og tænke ligesom den verden, nogle af vores medmennesker lever i.

    Min holdning er derfor, at Isam B’s sang bør optages, men lige så vigtigt er det, at jeg samtidig bruger min ret og min kristne overbevisning til – også i sang – at bekende, at jeg tror på en anden virkelighed end den, som islam præsenterer.

    Sange er værdibudskaber i musisk kulisse! Lad os synge om det, vi tror på, med glæde!


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Følg vores aktiviteter