Digitale nødløsninger - indremission.dk
Digitale nødløsninger

16.04.2020

Digitale nødløsninger

Fokus bliver flyttet, hvis samtalen forstummer, og menigheden reduceres til tilskuere
Med et fingerknips er hverdagen forandret for mange af os. Nogle sidder med nye opgaver, og andre med alt for få opgaver. Nogle er ramt af ensomhed, og andre nyder roen med sig selv. Børn er i en periode blevet undervist hjemme, og voksne forsøger at få en hektisk hverdag til at hænge sammen. Det er udfordrende for alle! Væsentlige dele af vores samfund og samliv er sat på vågeblus eller har skiftet fokus.

Digitale muligheder en gave

Det har også ført til mange interessante tiltag i det kirkelige Danmark. For en tid må vi fokusere på de digitale muligheder, som i dag er til stede. Og på den vis er de tekniske hjælpemidler en gave. Jeg forudser, at en del af de ideer, der er fremkommet i denne krisetid, vil fortsætte efterfølgende. Men nogle af krisesituationens opfindelser skal også have lov til at blive lagt ned igen, når forsamlingsfriheden vender tilbage. Det fysiske nærvær og det gensidige fællesskab skal genopdages og udfolde sig i det nærmiljø og i de naturlige relationer, vi er en del af.

Mange af de nye digitale og kreative måder at lave møder eller gudstjeneste på bygger på præstens eller forkynderens præstation. Det forpligtende fællesskab neddrosles med de digitale online løsninger. Den udviklende samtale er forstummet og det opmuntrende knus udeladt. Menigheden er reduceret til tilskuere. Desuden zappes der på tværs af menigheder og konfessioner i en grad, så den teologisk refleksion skubbes til side.

Mere end en fest

Misforstå mig ikke. Jeg mener bestemt, at det er godt med de digitale løsninger i denne tid. Jeg har selv bragt nogle af dem i spil. Men det er for det meste nødløsninger, der har værdi for en tid.

Det må ikke blive sådan, at præsten eller missionæren bliver gudstjenestens eller mødets hovedperson, eller at den lokale fysiske forankring forsvinder.

Med statsministerens forsigtige genåbning af Danmark er der nogle værdier omkring det kristne fællesskab, som vi skal være opmærksomme på. Både i forhold til diakonien og ordets forkyndelse. Det kristne fællesskab er mere end en fest, der leveres fra en scene. Det er levet liv mellem mennesker, der vil lede til Jesus og leve i Ham – sammen.


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Whistleblowerordning
Følg vores aktiviteter