Hjælp børn og unge med dannelse - indremission.dk
Hjælp børn og unge med dannelse

09.09.2021

Hjælp børn og unge med dannelse

Debatten om crop-tops afslører, at vi overlader til børnene og de unge selv at finde vej i livet
Der har i de seneste uger været en heftig debat om pigers brug af croptops – overdele, som efterlader lidt bart maveskind. Debatten startede, da skolelederen ved Firehøjeskolen ved Vejle indførte et forbud for pigerne i udskolingen mod at bære crop-tops i skoletiden.

Efter få dage blev forbuddet underkendt af skolens bestyrelse. Men på det tidspunkt havde debatten spredt sig til alle landets medier.

Mange lag i debatten

Jeg vil ikke her argumentere for, om et forbud mod crop-tops er rigtigt eller forkert. Der er mange lag af mere eller mindre saglig karakter i den debat.

Jeg vil derimod argumentere for, at vi voksne har et stort ansvar for at vejlede, give dannelse og gode værdier til børn og unge.

Måske var det netop det, som skolelederen ønskede at sige med et signal om, at ikke alle klæder passer til alle anledninger.

Måske går grænsen ikke ved crop-tops, men hvor går den så? Er det virkelig helt ligegyldigt, hvilket tøj den enkelte har på - i det her tilfælde i skolen? I så fald kunne intet tøj måske også være en mulighed, hvis det var det, den enkelte følte sig bedst tilpas med?

Hvordan vi påvirker hinanden

Dannelse handler ikke om analyse af billeder og noveller, om tyske verber eller om, at to plus to er fire. Dannelse er ikke en faglighed, men handler om tillærte evner, om livsduelighed og selvværd samt gode livsværdier. Dannelse er også at kommunikere med den enkelte om, hvilke signaler den enkelte ønsker at sende, og hvordan vi påvirker hinanden.

Det er, som om det at give dannelse til børn og unge har mere og mere vanskelige kår i både hjem, skole og fritidsaktiviteter. Holdningen i dag er, at andre ikke skal fortælle mig, hvordan jeg skal leve mit liv. Men dermed gør vi børn og unge en bjørnetjeneste. Hvis vi undlader at fortælle dem om rigtigt og forkert, eller blot hvad der er klogt og mindre klogt, så er de fuldstændig overladt til sig selv, når de skal finde vej i livet. Det kan vi ikke være bekendt.

Så dig, der er i berøring med børn og unge på den ene eller anden måde: Fortsæt med at give dannelse, og hjælp børn og unge til en god start på livet.


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Whistleblowerordning
Følg vores aktiviteter