Vi må skabe åbenhed om svigt og skuffelser - indremission.dk
Vi må skabe åbenhed om svigt og skuffelser

03.06.2021

Vi må skabe åbenhed om svigt og skuffelser

Menigheder og kristne fællesskaber skal være trygge steder at være
Der kan være mange grunde til, at nogle forlader det kristne fællesskab – måske endda vælger troen på Jesus fra. For selvom troen og det kristne fællesskab er en værdsat gave for mange, har det desværre også for andre givet bitre oplevelser.

Nogle er blevet skuffet, er udbrændte eller har ikke oplevet sig rummet i et kristent fællesskab. Andre har ligefrem været udsat for overgreb eller magtmisbrug fra usunde ledere. Årsagerne, smerten og niveauet kan variere, men er under alle omstændigheder en vigtig påmindelse om, at vi skal tale åbent om, hvordan vi kan opdage og imødegå usund og krænkende adfærd i det kirkelige miljø. Det skal være et trygt sted at være.

Konference til september

Derfor inviterer IM – sammen med en bred gruppe af kirkelige aktører fra både folkekirken og frikirkerne – til konference den 30. september med titlen Når kirken svigter. Den er ikke mindst for dem, som har brændt sig på kirkelige fællesskaber.

Skuffelser og svigt forsvinder ikke ved tavshed. Vi tager netop andres dårlige erfaringer alvorligt ved at skabe rum for at tale om dem. Vi vil have fokus på, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge svigt, misbrug og manipulation. Og hvordan vi er bevidste om, at al påvirkning sker med respekt for den enkeltes grænser, uanset om det er børn, unge eller voksne.

For tiden er der opmærksomhed på »negativ social kontrol« – også i kristne miljøer. Som ledere i kirkeligt arbejde må vi vise åbenhed. Særligt når vi hævder, at negativ social kontrol ikke automatisk følger af, at vi fastholder Bibelens budskab og lader visse sociale spilleregler gælde i det kristne fællesskab. Derfor er konferencen også et bidrag til den politiske dagsorden.

Tale om det svære og smertelige

For flere, som har forladt det kristne fællesskab, er tilfældet nok, at de egentlig aldrig har vendt ryggen til Gud. Det var noget andet, de forkastede. Andre troende har måske skræmt dem væk, eller et gudsbillede fra opvæksten eller forkyndelsen har måske skuffet.

Ved at skabe åbenhed og samtale herom kan vi forhåbentligt blive bedre til ikke kun at tale om det, som er svært og smerter, men også fjerne hindringer for at kunne finde fred hos Jesus.


Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Whistleblowerordning
Følg vores aktiviteter