Det, der begyndte for 50 år siden på en græsmark ved Hvidbjerg nær Mørkholt, satte en lavine i gang i Indre Mission. På få år blev efterspørgslen efter at holde bibelcamping rundt i landet så stor, at Indre Mission havde svært ved at følge med.
I 1970 købte Indre Mission et stort mødetelt og udvidede bibelcamping til tre steder: Naldmose på Als, Glænølejren nær Havnsø på Sjælland og igen i Hvidbjerg.
To år senere måtte man anskaffe et tredje telt, for nu var der bibelcamping seks steder. Der blev etableret tre rejsehold af missionærer, som rejste rundt med teltene. I de følgende år blev landet dækket ind af bibelcampings.
"Det slog voldsomt an, fordi vi ramte et behov. Folk holdt sommerferie, og det var ikke noget, vi havde været vant til. Samtidig var mange blevet glade for at tage på camping, så vi måtte at lave et sommertilbud, der matchede folks ønsker om at kombinere ferie med Bibelen og det kristne fællesskab," fortæller pensioneret missionær Jens Mortensen fra Fredericia, der var én af dem, som var med fra begyndelsen.
"Bibelcamping var med til at bryde nyland. Den blev storfamiliens samling. Børnene kom med og var med til at forme, hvordan programmet skulle se ud. Om formiddagen havde vi møde for børnene, og om aftenen var der voksenmøde."
Bibelcampingen fik også en anden vigtig betydning.
"Bibelcampingen gav en oplevelse af at være mange sammen, og fra små fællesskaber i det lokale område kom rigtig mange kørende for at deltage i aftenmøderne. Det var helt anderledes end i dag," fortæller Jens, der sad med i det første teltudvalg, som stod bag udformningen af den første bibelcamping. De havde kigget lidt til Norge, som også var begyndt med bibelcamping og til Holmsborg ved Vesterhavet, hvor Skjernkredsens KFUM og KFUK stod bag landets første bibelcamping i 1968.
Bibelcampingen i Hvidberg i 1969 varede i ni dage.
"Vi havde lejet et mødetelt med plads til omkring 700 mennesker, og teltet var fyldt flere gange i løbet af dagene. Omkring teltet var der plads til 35 telte og campingvogne," fortæller Jens, der forkyndte ved det første aftenmøde den 21. juli.
Han var begyndt som missionær nogle år forinden og hørte til de unge medarbejdere i Indre Mission. I løbet af bibelcampingen var han ude at invitere til møderne.
"Vi fik lov til at komme ind på de nærliggende campingpladser, hvor vi sang og spillede og inviterede til møderne."
Det lå i forlængelse af en praksis, som missionærerne havde benyttet sig i mange år.
"Indre Mission havde meget erfaring med teltmission. Om sommeren rejste missionærerne rundt med små telte for at evangelisere. De var nemme at sætte op, og der var plads til 50-70 mennesker. Det var et fantastisk arbejde," fortæller Jens, der kommer ind på bibelcampingens betydning for Indre Mission.
"Det kan slet ikke overvurderes. Bibelcampingen har været et stykke missionsarbejde ud over det almindelige og har været med til at redde bevægelsen fra at være sig selv nok."
Tilmeld dig vores nyhedsmail og få en mail hver 2. uge med seneste nyt fra Indre Missions arbejde.
Vi har sendt en mail og bedt dig bekræfte din mailadresse. Du er først tilmeldt, når adressen er bekræftet.