Vi skal være gode til at skabe rum for kritik og debat

Debat: Konferencen er et vigtigt skridt i arbejdet med at forebygge svigt og magtmisbrug i de kristne fællesskaber

Asbjørn Asmussen, Josef Bolding, Tonny Jacobsen og Charlotte Godsk Petersen kom med deres meget forskellige bud på, hvordan kirkelige fællesskaber kan blive bedre til at forebygge svigt og magtmisbrug.

I mange kirkelige miljøer er vi allerede i gang med at arbejde med ansvar og gennemsigtig ledelse. Vi skal bygge en kultur, som skaber trivsel og tryghed. Vi skal sætte interessen for det enkelte menneske før mening og holdning.

Det understregede formanden for FrikirkeNet, Tonny Jacobsen, i et oplæg på konferencen Når kirken svigter. Han var på scenen sammen med behandler Charlotte Godsk Petersen, coach Joseph Berg Bolding og Asbjørn Asmussen, der er kommunikationschef i Indre Mission. De skulle give deres bud på, hvordan man bedst kan forebygge svigt og magtmisbrug i kirken.

Asbjørn Asmussen kom med fire fokuspunkter.

»Vi skal være gode til at adskille kernetro og kultur, hvad der er grundlæggende, og hvad der kan diskuteres. Vi skal sprede ledelsen så meget som muligt i de lokale fællesskaber. Vi skal gå efter stor variation i typer og alder og undgå, at der kun er få ledere, der tegner hele butikken. Og så skal vi være gode til at skabe rum for kritik og debat, og vi skal være gode til at fejre vores forskellighed som mennesker,« forklarede han.

Joseph Berg Bolding opfordrede til, at man i de kristne fællesskaber overvejer måden, man taler til mennesker.

»Vi skal være åbne og lytte til, hvad andre siger,« sagde han og fremhævede kærlighedens vigtige betydning i, hvordan man undgår svigt og magtmisbrug.

Charlotte Godsk Petersen understregede, at der er en stor kærlighed i kirken.

»Der er ingen kirker, som ikke har en intention om at hjælpe mennesker, men de har brug for kompetencer,« forklarede hun og opfordrede kirkerne til at melde det til myndighederne, når der kommer sager.

Vi skal favne hinanden

I den efterfølgende debat kom paneldeltagerne blandt andet ind på, hvordan man møder mennesker, som har slået sig på det kristne fællesskab.

»Jeg skal øve mig i ydmyghed over for mennesker, der udfordrer mig i de her ting. Jeg skal være nysgerrig i stedet for at gå i forsvarsposition, og jeg skal sige undskyld, hvor der er brug for det,« fortalte Asbjørn Asmussen.

Det blev også vendt, hvordan man bliver bedre til at favne de personer, som føler sig udstødt, fordi de mister deres tro.

»Det slår ekstra hårdt i en kirke, fordi vi er sammen om noget dybt,« konstaterede Tonny Jacobsen og fortsatte: »Det er vigtigt, at vi opmuntrer personerne til at blive i fællesskabet, og at vi rummer hinanden som mennesker.«

Stor opbakning

De fire oplægsholdere mente, at konferencen er et vigtigt skridt i arbejdet med at forebygge svigt og magtmisbrug i de kristne fællesskaber.

»Jeg fornemmer, at vi er på vej. Konferencen er et udtryk for, at vi prøver at tage tyren ved hornene og ser på, hvad vi kan lære for at skabe et trygt miljø,« understregede Asbjørn Asmussen.

Joseph Berg Bolding pegede på det positive i den store opbakning. Blandt de 300 deltagere var der kirkeledere, kirkeordførere fra Folketinget og personer, der arbejder med mennesker, der har slået sig. Dem var der også en del af.

»Det viser, at emnet bliver taget alvorligt,« sagde han.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Ny musikkonsulent er passioneret lovsangsmusiker
Mads Simonsen er ny medarbejder i Østdanmark og skal inspirere til lovsang i regionen. 
Stor opbakning til nyt familietiltag i missionshuset
I Café Morgenstund Delight mødes forældre og børn til brunch og uformel hygge lørdag formiddag .
Ægtepar vil høre om hverdagslivet
I mange år har ægteskabskurset Godt Begyndt styrket samtalen i parforholdet.

Annoncer