Fri folkekirken fra frit fald - indremission.dk
Fri folkekirken fra frit fald
03.06.2016

Fri folkekirken fra frit fald

Kirken kan kun være en troværdig røst i folket ud fra sit evangelisk-lutherske bekendelsesgrundlag
Det var ikke en forsinket aprilsnar. Forslaget var alvorligt ment: Folkekirken skal befries fra sin troskendelse, særligt sit grundlag som evangelisk-luthersk.

    Forslaget kom fra Anders Laugesen, journalist og P1-vært for programmet "Mennesker og tro" i en artikel i sidste udgave af Dansk Kirketidende. Han mener, at folkekirkens bekendelser skaber frygt blandt præster og gør kirken ufri til at kunne rumme danskeres nye religiøsitet.

Præstefrihed til fri fortolkning

Anders Laugesen henviser til Grundtvigs frihedstanker for folkekirken, hvoraf en del er blevet realiseret, dog ikke præstefriheden. Grundtvigs syn var, at folkekirken skulle være en konfessionsløs ramme om den levende menighed. Som folkekirke skulle den ikke kun være et luthersk trossamfund, men være ramme for kristne menigheder i folket og kunne følge folkets udvikling. Præstefrihed ville forhindre grænser for teologien og sikre fortolkningsfrihed med en forpligtelse til at lære i overensstemmelse med Bibelen efter præstens bedste overbevisning.

    Grundtvigs anliggende var at bevare det danske folk inden for folkekirken og at sikre en fælles ramme om troens udfoldelse. Den skulle være en afgørende sammenhængskraft i folket, og derfor måtte kirken give rum for bredden i det danske folks trosvandring.

Kirke med budskab til folket

Forslaget fra Anders Laugesen stemmer godt overens med, hvad mange forsøger at lade være gældende i rummelighedens navn. Så hvorfor ikke tage skridtet fuldt ud og formelt: Folkekirken som statslig religionsanstalt?

    Det skal vi ikke, for kirken har sin sande identitet ud fra sit evangelisk-lutherske bekendelsesgrundlag. Kun ud fra det grundlag kan kirken være en troværdig røst i folket. Den skal ikke konturløst lægge rum til skiftende tiders såkaldt kristelige religiøsitet og alle mulige teologiske tolkninger. Også i fremtiden skal den være en luthersk kirke.

    Ønsker nogle præster så en anden kirke, har de jo frihed til at gå ud af folkekirken!

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 22.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter