Indre Mission er ikke bekymret - indremission.dk
Indre Mission er ikke bekymret
17.03.2017

Indre Mission er ikke bekymret

Udmeldelser af folkekirken og faldende dåbstal skærper vores bevidsthed om hvad kirken er og skal
Dåbstallet falder og mange melder sig ud af folkekirken. Denne udvikling er genstand for en del debat for tiden, og det bekymrer naturligvis mange af kirkens folk. Ikke mindst en del præster og kirkelige ledere.

    Måske undrer det nogen, at det tilsyneladende ikke bekymrer os i Indre Mission så meget. Ærlig talt: Jeg ønsker, at så mange som muligt døbes til at tilhøre Jesus. Men det bekymrer mig ikke på samme måde, som det bekymrer andre, at vi bliver færre medlemmer i folkekirken.

Mere yder end nyder

Det hænger sammen med, at jeg ser folkekirken som en ramme om en meget broget skare af medlemmer. Temmelig mange er jo mest ydende. De betaler hver måned til foretagendet via kirkeskatten, men de nyder ikke særlig meget gavn af deres medlemskab. De sikrer sig selvfølgelig muligheden for en kirkelig betjening ved evt. kirkebryllup og når de skal begraves. Men derudover gør de ikke nævneværdig brug af kirken. De er ikke en del af det fællesskab, som udspiller sig i og omkring kirken ved gudstjenester og arrangementer af mange forskellig slags. De efterspørger ikke præstens sjælesorg, når livet gør ondt.

    I min optik er det mest i økonomisk forstand en svækkelse af folkekirken, at der bliver færre medlemmer. Hvad gavn har kirken af tusinder af medlemmer, der egentlig kun er med, fordi de ikke har fået taget sig sammen til at melde sig ud? Og hvad gavn har de i grunden af at være medlemmer?

Gavnligt at prioritere

    Det er klart, at der bliver færre midler at gøre godt med, når der bliver færre medlemmer. Men er det nødvendigvis nogen svækkelse af folkekirken som kirke? Det tror jeg ikke. Måske kan det på den lange bane medføre en skærpet bevidsthed om, hvad vi er og skal være som kirke, hvis vi skal kæmpe lidt mere for det.

    Det er ofte gavnligt at blive tvunget til at prioritere. Det tror jeg også kan gøre sig gældende her.

Peter Nord Hansen
Vicegeneralsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 11.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter