Læg mobilen til side - indremission.dk
Læg mobilen til side
24.02.2017

Læg mobilen til side

Med de mange elektroniske kanaler har vi brug for at øve os i at være nærværende
For nogle uger siden læste jeg en artikel om brugen af elektroniske enheder i hjemmet, og hvordan de kan udfordre samværet. Det kender jeg selv alt for godt, selvom jeg forsøger at ville nærværet med familien.

    I mange familier er både børn og voksne til stede fysisk og i det digitale rum på én og samme tid. Det forstyrrer nærværet, og derfor bør man skabe regler for brugen af mobil, tablet osv. i hjemmet, og finde tidspunkter hvor de lægges væk, så man er koblet af de sociale medier, sms og mails. Vi kan ikke tilbagerulle tiden og fjerne de digitale apparater, men vi kan være mere bevidste om at skabe sociale rum og situationer i vores liv, hvor de ikke skal fylde.

Eksemplets magt og sprog

Et nyt begreb er tilstanden ”optional line”, dvs. at vi konstant sætter os i en situation, hvor vi skal vælge mellem mentalt at være til stede der, hvor vi er fysisk, eller i det digitale rum, hvor der måske er noget, der er vigtigere. En sådan tilstand mellem offline og online har konsekvenser, selv for os der mener at kunne multitaske.

    Trækker vi telefonen op af lommen, sender vi klare signaler til hinanden om vigtigheden af det rum, vi er i. Hvis et barn vil i kontakt med sin mor eller far, som atter har taget telefonen frem, er det en klar kommunikation af, at barnet kommer i anden række, ligesom en ægtefælle kan opleve det. Endvidere lærer barnet af forældrenes adfærd.

    Undersøgelser viser, at bare tilstedeværelsen af en mobiltelefon i et rum, uanset om man bruger den eller ej, betyder, at man får en mere overfladisk samtale. Hvis den er til stede, forventer vi at kunne blive afbrudt i samtalen når som helst, så vi vælger automatisk lettere emner og går uden om de mere kontroversielle samtaler.

Fristelsen til at være digital træl

Derfor er der en kærlighedserklæring i – over for ens barn eller ægtefælle - at slukke for telefonen eller ipad’en og lægge den fra sig. Vi må modstå fristelsen til at være digitale trælle og i stedet øve os i nærværet og få skabt gode regler for brugen af de digitale apparater.

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 8.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter