Når julen gør ondt - indremission.dk
Når julen gør ondt
02.12.2016

Når julen gør ondt

Vi skal overveje hvordan vi bliver til velsignelse for de mange, som oplever julemåneden som en særlig svær tid
Julemåneden står for døren. December er i mange hjem fyldt med fokus på familieliv, hygge, julekalender, oppyntning, sange og Kristus.

    Jeg ved, at det er måneden som mange af os ser frem til. Vi giver os selv lidt mere tid til familiebesøg og alle de gode ting, der viser sig, når vi giver hinanden nærvær og gaver.

Hader julen

I mit tidligere virke med unge, har jeg i flere omgange mødt teenagere, der hadede julemåneden. Ordet ”hade” er stærkt, men måske ikke for stærkt. De afskyede denne måned, fordi den gjorde ondt på dem.

    I begyndelsen undrede det mig, for det er jo en måned, der er fyldt med mange gode ting, og hvor vi tænder lys i en mørk tid. Men netop i denne måned blev disse teenagere igen og igen konfronteret med en lang række af de ting, som de måtte undvære. Det kunne være fraværet af en mor eller en far. Det kunne være mangel på penge og ressourcer. Eller andre af de gode ting, som vi forbinder med julen og glæder os over. Det gør særlig ondt, når der er fuld fokus på de ting, som jeg må undvære.

    Vi lever i et land, hvor familielivet har trange kår i mange hjem, og hvor skilsmisse eller andre brud og sår ødelægger glæden i julemåneden. For nogle fungerer den brudte kernefamilie – for mange gør det ikke.

    Det glæder mig derfor også, at statsforvaltning, skoler og kommuner gennem de seneste måneder har øget fokus på dette og etableret samtalegrupper for skilsmissebørn.

Kendsgerningerne

Vi skal ikke give dem dårlig samvittighed eller skubbe de mennesker fra os, for hvem kernefamilien ikke blev livslang, den økonomiske velstand ikke stor eller hjemløshed et tungt vilkår. Men vi skal se kendsgerningerne i øjnene og ikke forsøge at kalde noget for lykkeligt, som i mange tilfælde ikke er det. Måske er det mest befriende for alle parter netop når kendsgerningerne erkendes og dernæst håndteres.

    Vi skal overveje, hvor det kristne fællesskab, også på dette punkt, kan blive til velsignelse – ikke kun i julemåneden, men året rundt.

Jens Medom Madsen
Generalsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 48.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter