Vi må finde et fælles sprog - indremission.dk
Vi må finde et fælles sprog
03.03.2017

Vi må finde et fælles sprog

At betegne IM's lokale fællesskaber som samfund skaber misforståelser og er ikke god kommunikation
Den opmærksomme læser af IMT vil måske have opdaget, at ordet IM-samfund ikke længere bruges i IMT. Det fleste gange er det erstattet af ordet IM-fællesskab. Og hvorfor nu det?

    Det handler om at bruge et sprog, som giver mening og som betyder det samme, uanset om du befinder dig inde i missionshuset eller uden for missionshuset. Og det gode gamle ord "samfund" er et typisk eksempel på et begreb, som lever sit eget liv indenfor Indre Mission, men som slet ikke giver samme mening for andre.

Os alle sammen

Samfund betød tidligere - for to og tre generationer siden - en sammenkomst, et møde eller et selskab. Altså en mindre afgrænset forsamling. Men i dag bruges ordet mest om det store offentlige fællesskab, som vi alle er en del af. Samfundet - det er os alle sammen. Hele byen. Hele landet.

    Derfor dur ordet IM-samfund ikke mere. Vi skal bruge ord som alle kan forstå. Vi skal benytte et sprog, som giver god mening, også for andre end os selv. Det handler om at åbne vores huse og vores fællesskaber, også gennem det sprog vi bruger og den måde, vi taler om os selv.

Ikke vores egen klub

Indre Mission vil være en del af samfundet. Vi vil ikke være vores eget samfund, vores egen lille klub, men et inkluderende og åbent fællesskab, hvor der er plads til alle. Vi vil være samfundsrelevante. Og det handler netop om livet omkring os - udenfor missionshuset. Om vores naboer, vores kollegaer og vores folk.

    Vi skal derfor finde nye ord for traditionelle IM-begreber som samfundsråd, samfundskonsulent og samfundsmøde. Det tager tid at ændre ord, som har været naturlige og indforståede i generationer og som er fulde af positivt indhold og stærke betydninger. Men vi er sat i verden for at tale budskabet ind i en tid og til et folk, som vi nødvendigvis må dele sprog med. Og sproget er ikke helligt og uforanderligt på samme måde som budskabet er det.

Asbjørn Asmussen
Kommunikationschef i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 9.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter