Vi må være ansvarlige samfundsborgere - indremission.dk
Vi må være ansvarlige samfundsborgere

22.04.2016

Vi må være ansvarlige samfundsborgere

Som missionsfolk må vi vedgå os ansvaret for at engagere os i den politiske og samfundsmæssige samtale
Siden påske har Ateistisk Selskab udfordret med tre spørgsmål i en buskampagne, bl.a. "Hvorfor tro på en gud?". En storstillet og aktiv mission for at få folk til at "tænke selv" og give hjælp til let at melde sig ud af folkekirken.

Samtidig har der fra kulturradikalt hold været rejst en jagt efter såkaldte kristne fundamentalister, som bør kontrolleres og begrænses, fordi de har holdninger, der ikke hører til i et oplyst moderne demokratisk samfund.

Forvirring og frimodighed

Der er mange dagsordener på spil på én gang for tiden, og jeg forstår godt, hvis nogen bliver forvirrede eller får en følelse af træthed og kan miste åndelig frimodighed. Men der er bestemt ikke grund til at være opgivende!

Nok har kampagnen og artikler rejst en debat i tv, radio, på sociale medier og ved samtaler folk imellem, og journalister sætter ind dér, hvor de kan lugte mest uenighed og trække markante grænser. Men i et sekulært samfund kan man ikke være forundret over, at kristne værdier og holdninger kommer under pres. Det er et vilkår.

Derfor har det været opmuntrende at opleve bl.a. de mange vidnesbyrd, kristne har aflagt på eksempelvis Facebook, som også har fundet vej til at blive omtalt i aviser og tv-nyheder. Eller at flere er blevet udfordret til at overveje, hvorfor man er med i folkekirken.

Tavshed er ikke vejen frem

Man kan være meget uenig med Ateistisk Selskab og andre. Men her kommer ytringsfriheden ind i billedet og kampen for at bevare en demokratisk folkeoplyst åndsfrihed, som ikke dikteres af flertallet. For så havner vi i et demokratur, hvor samtalen og debatten forstummer. Vi skal ikke vælge tavsheden og melde os ud af samfundet. Som missionsfolk må vi vedgå os ansvaret for at engagere os i den politiske og samfundsmæssige samtale og i det arbejde, som former vores samfund – både i det offentlige rum, i lokale sammenhænge og i hverdagsrelationer.

Vi har det privilegium som kristne, at vi aldrig er alene – heller ikke i denne kamp, og vi må gå i bøn til Gud. Lad os særligt bede for dem, som ikke mener, at Bibelens Gud findes.

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 16.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter