Det er ikke godt for mennesker at være alene. Det er en bibelsk pointe, som også gælder i denne tid, selv om vi blevet bedt om at begrænse vores omgangskreds og ses med så få som muligt.
Fordelen ved at være sammen med færre af gangen er, at det giver os mulighed for at dyrke nærheden og følge hinanden tættere i en periode. Derudover kan vi glæde os over alle de virtuelle muligheder, vi har for at kommunikere med andre. Selv om det ikke kan erstatte et fysisk besøg, kan vi ses med dem vi savner - og spare køreturen.
Et af kendetegnene ved coronavirus er, at den skaber stor usikkerhed. Vi ved ikke, hvornår der kommer en vaccine, og det kan let gøre, at vi oplever en grad af magtesløshed og mangel på kontrol. Derfor har vi brug for at holde fast i vores hverdags- og fritidsaktiviteter.
Det kan både være ved at lave god hverdagsmad og hygge ekstra om bordet derhjemme og ved fortsat at komme i kirke og missionshus. Ud over et åndelige fælleskab, kan det give os en oplevelse af samhørighed, og at denne tid er noget vi skal igennem i fællesskab på så god en måde som muligt.
En af de ting der giver øget livsglæde og mere energi er, at gøre noget godt for andre. Det kan være alt fra at gå i gang med at lave den helt specielle hjemmelavede gave til en du holder af, til at hjælpe naboen med indkøb eller bage en ekstra plade boller, når du alligevel er i gang og glæde en anden med dem. Det at give noget videre til en anden skaber automatisk en positiv følelse og giver gode relationer.
I en krisetid bliver vi alle mere sensitive. Vi skal derfor være ekstra opmærksomme på hinanden i denne tid. Vi kan så let blive styret af vores følelser i mødet med hinanden. Vi opfatter situationer forskelligt, især når det gælder om at overholde coronarestriktioner. Det kan let skabe konflikter og danne grobund for konspirationsteorier.
Et godt råd er at forsøge at lytte ind til en forståelse af, hvorfor den anden reagerer, som han eller hun gør. Få tips til en god samtale i artiklen Tag en snak om det der bekymrer.
En tur i naturen har en positiv effekt for både vores fysiske og psykiske velvære. Det er uanset, om du bruger skoven til træning eller en rolig gåtur. Selv i den mørkeste tid på året, er det godt at komme ud og få noget lys og frisk luft. Duft til skoven, når du går en tur, og brug dine sanser, når du bevæger dig. Det giver både ilt og energi til hjerne, sjæl og krop.
Gå alene, med en ven eller din familie, og nyd samværet i coronavenlige omgivelser. I kunne f.eks. sanke, altså samle kogler, nedfaldne grene osv. til dekorationer mm. til senere brug.
Hvor tit siger vi ikke, det vil jeg gøre, når jeg engang får tid? Coronakrisen giver mange af os ekstra tid, fordi vi skal skære ned på vores sociale liv. Måske har du et projekt, du længe har haft lyst til at gå i gang med. Brug denne tid til at få gjort noget ved det. Det kan f.eks. være ”et gør det selv” projekt i hjemmet eller at komme i gang med at løbe. Det giver glæde og energi at komme i gang, og få det gjort, og det flytter fokus fra de begrænsninger, vi oplever for tiden.
Det er ikke kun godt at følge med i nyhedsstrømmen i denne tid. Mediernes fokus på coronaens udbredelse og betydning for vores samfund kan skabe bekymringer og sætter gang i kroppens alarmsystem.
Overvej derfor om det ikke er nok at blive opdateret en eller to gange om dagen og forsøg at skærme dig fra nyhedsstrømmen resten af dagen.
Vi har brug for at tænke på noget andet end coronavirus. Selvom om mærkedagen -den runde fødselsdag, barnedåben, bryllupsdagen ikke blev, som vi havde tænkt os, er det stadig vigtigt at fejre disse begivenheder.
Prøv at tænk nyt og kreativt ift. hvordan I kan skabe en god dag trods de ændrede rammer. Måske ender det med at blive en endnu bedre dag end den traditionelle fest med masser af ”plejer”.