Befriende forkyndelse og dejligt fællesskab - indremission.dk
Indre Missions Tidende

21.08.2015

Befriende forkyndelse og dejligt fællesskab

180 seniorer nød fællesskabet, forkyndelsen og augustvejret på Seniorcamping 2 på Mørkholt Strand Camping
Seniorcamping 2 på Mørkholt Strand Camping markerer afslutningen på sommerens mange bibelcampings. Hans Fielsø fra Tarm er én af de cirka 180 pensionister, som nyder fællesskabet, forkyndelsen og augustvejret på seniorcampingen. Han var faktisk blandt dem, der tog hul på bibelcampingsæsonen 2015.

    "Vi deltog først i bedsteforældrecampingen på Mørkholt i maj, senere var vi med på Sundeved Bibelcamping, og nu er vi på seniorcamping," fortæller Hans, der er 84 år og gift med Gerda.

    "Det er fællesskabet, som gør, at vi vender tilbage år efter år. Vi har brug for at komme ind under Ordets påvirkning. Det er befriende at høre en forkyndelse, som sætter fri, for jeg kan godt spekulere på, om det er ret med mig i forhold til Gud."

Varme håndtryk i teltdøren

Forkyndelse og undervisning er nogle af hovedpunkterne på seniorcampingen. Hver formiddag er der bibeltime, og om aftenen er der forkyndelse med forskellige sangindslag. Ud over en gåtur, udflugt og fællesspisning er der ikke så mange andre aktiviteter på pladsen.

    Lidt før kaffetid mandag den 10. august er der stille og fredeligt på bibelcampingen. Nogle seniorer besøger hinanden i forteltene og snakker om stort og småt. I det store mødetelt er der en gruppe, som har arrangeret spontan kaffe for alle, der har lyst til at hygge og synge lidt sammen. Lidt senere står en gruppe seniorer og griller i god tid inden aftenmødet, der begynder kl. 19.30.

    En halv time før mødet står aftenens forkynder, Bjarne Lindgren Christensen, klar i teltdøren og byder alle velkommen med et varmt håndtryk. Seniorerne kommer i god tid for at finde en plads, og de snakker så meget, at mødelederen må råbe ekstra højt for at sætte mødet i gang.

Dit frihedsbrev

"Det er rigtigt dejligt at se så mange og være sammen om Guds ord og med hinanden," fortæller mødelederen, der introducerer aftenens første sang: "Gud er min hyrde, jeg er tryg", nummer 63 i Sange og Salmer.

    "Det er godt nok en ny sang, som ikke så mange af jer kender. Men vi prøver den."

    Til gengæld er der en del, som nikker genkendende, da Bjarne Lindgren Christensen indleder sin tale med at gribe guitaren og synge et par gamle vækkelsessange. Den røde tråd i hans forkyndelse handler om at være sat fri som kristen.

    "Der er intet skrift, som Bibelen, der kan sætte mennesker fri. Bibelen er et frihedsbrev til dig. Det siger, at du er ren, og at du er værdig til himlen. Det er noget, som allerede er sket, fordi Gud har givet sin enbårne søn. Brevet handler om, at Gud kommer forbi og samler dig op og viser dig nåde og barmhjertighed. Det frisætter dig, du skal ikke gøre noget. Gud har gjort det hele. Du er frelst," understreger Bjarne Lindgren Christensen.

    "Han har sat os fri til ikke at leve i synd, men i opgjort, bekendt synd og dermed tilgivet synd. Det er en frihed, som Gud har bestemt dig til at leve under. Når du synder, så kom til Jesus. Når du åbner Den hellige Skrift, så vil du møde ham ansigt til ansigt, for han er ordet."

I er hinandens hjælpere

Efter kaffepausen er der vidnemøde, hvor flere tager ordet.

    En ældre mand siger i tilknytning til aftenens forkyndelse: "Jeg lever på det bibelvers, hvor det siges: 'Af nåde er I frelst ved tro. Det skyldes ikke os selv, Guds er gaven'," siger han og fortsætter med at citere et omkvæd af en kristen sang: 'Nåde, at han fandt mig, nåde at han vandt mig, nåde, at han bar mig hjem til sig. Kære venner, det må vi have lov at leve og dø på."

    I et vidnesbyrd kommer en dame ind på smerten ved at miste en ægtefælle.

    "Jeg har ikke tænkt på før, hvor svært det er for en ægtefælle at blive alene. Jeg skulle lære det på min egen krop og sjæl, før jeg forstod det. I, som stadig er to, tak Gud hver eneste dag for, at I har hinanden. I er hinandens hjælpere. Det er den hjælp, som er så svær at undvære, når ægtefællen er væk," fortæller hun.

    "Sorgen er for dem, der er tilbage. I den situation er det godt for mig at vide, at han, jeg har mistet, har det godt. Han er hjemme. Det er stort for mig at gå til alters og vide, at alterbordet er rundt. Blandt dem, der sidder på den anden side, er min ægtefælle, som jeg holder af, og jeg skal se ham igen."

    Damen slutter med at citere vers fra sangen "Salige vished", som alle slutter med at synge, inden de forsvinder ud i deres hytter og campingvogne.

Seniorcamping er en af livets desserter

"Det er én af livets desserter at komme her på seniorcampingen," siger Jørgen Bertelsen fra Skjern. Han er gift med Tove, og det er tredje gang, de er med.

    "Vi har et fint fællesskab på seniorcamping," siger parret.

    "Fællesskabet er lige så vigtigt som forkyndelsen på en bibelcamping, for pensionister har brug for et socialt netværk, når de er væk fra arbejdsmarkedet."

    Jørgen fremhæver bibeltimerne.

    "Det er godt at få pakket indholdet af Bibelens skrifter ud. Det får man ikke på samme måde i hverdagen," fortæller han.

Små forandringer på Seniorcamping 2

"Vi behøver ikke at være så traditionelle hele tiden," siger Arne Nørgaard, der er lejrchef

Der er noget, som har overrasket missionær Arne Nørgaard, der er lejrchef for Seniorcamping 2 for anden gang.

    "Det er en meget stilfærdig bibelcamping. Jeg har altid været vant til bibelcamping med mange aktiviteter, men her foregår det hele roligt og stille. Der skal være god tid til at gå og hygge, og der skal ikke være for meget på programmet. Ærligt talt kan jeg godt lide det, for jeg kan slappe mere af som lejrchef," forklarer Arne Nørgaard, der peger på flere værdier ved seniorcamping.

    "Der udvikler sig en rigtig god atmosfære mellem deltagerne, og vi kommer godt af sted med at ændre en smule ved det bestående. Vi behøver ikke at være så traditionelle hele tiden."

Forandringer

Han giver flere eksempler på forandringer.

    "Det er lykkedes os at indoperere fællesbønnen i aftenmøderne. Tidligere lå de forud for møderne. I går aftes spurgte jeg efter bedeemner, og fem personer nævnte forskellige ting. Bagefter bad jeg for det, og ind imellem var der pauser til selv at bede. Bagefter kom der en hen til mig og sagde, at det var en dejlig måde at bede på," fortæller Arne.

    "I år tilbyder vi, at deltagerne kan få et indblik i kristendomskursus.dk, så de kan bruge det derhjemme. Vi har valgt at lægge det på samme tid som formiddagens bibeltime, for man skal virkelig ville have kristendomskursus.dk for at vælge det. Den første gang kom der fem, og det er jeg meget glad for.

    I år er det første gang, det ikke er en missionær, som leder alle møderne. Vi vil gerne have nogle frivillige på banen, så to mænd fra udvalget har sagt ja til at være mødeledere.

    En dag laver vi også et tilbud om at deltage i en mandegruppe og en kvindegruppe, hvor man drøfter forkyndelsen på bibelcampingen."

Flere deltagere

Lejrchefen peger på en udfordring.

    "Tidligere var der langt flere deltagere på seniorcamping, og vi vil gerne være flere, end vi er nu. Vi skal ud at finde nye deltagere. Vi har regnet med, at de, der er med, spreder det gode ved seniorcamping, men måske skal der mere til. Vi skal have snakket om, hvordan vi gør det, for vi tror på, at vi tilbyder et koncept, som mange vil kunne have glæde af," slutter Arne Nørgaard.

Nu kommer Mary på besøg

Efter at Mary Nikolajsen fra Løsning mistede sin mand for fem år siden, overvejede hun, om hun fortsat skulle bo på seniorcampingen.

    "Jeg kunne mærke, at det skulle jeg ikke, men jeg ville gerne komme på besøg," siger Mary, der er 89 år og én af de ældste deltagere.

    "Jeg havde lidt svært ved at komme af sted i år, men jeg endte med at sige til mig selv, at jeg skulle af sted. Jeg skulle ikke sidde hjemme i lænestolen, for jeg bliver så opløftet af at komme på bibelcamping og snakke med alle dem, jeg kender."

Jeg får gode ord jeg kan leve på

69-årige Karen Andersen kommer fra Skive, og det er tredje gang, hun er med på seniorcamping.

    "Det giver en masse glæde, og jeg får gode ord, som jeg kan leve videre på, når jeg kommer hjem," forklarer Karen, som er på bibelcamping med en god ven, som hun fik for nogle år siden, efter at hun mistede sin mand.

Vi endte med at sige ja

Det er første år, at Inger Marie og Hans Jensen fra Videbæk er med i udvalget bag seniorcampingen.

    "Da vi blev spurgt, tænkte jeg rigtig længe over, om jeg havde nok ressourcer, og om jeg kunne gøre en forskel," fortæller Inger Marie, og Hans tilføjer: "Vi endte med at sige ja og lade os bruge, fordi der var nogen, som havde tillid til, at vi godt kunne klare opgaven."

    Parret har været i sving i nogle dage, og de er glade for lederopgaven.

    "En vigtig opgave er at se dem, der kommer. Det er så givende at få smil," siger Inger Marie. Hans er glad for at have indflydelse på, hvem der skal stå for forkyndelsen. Han har også sagt ja til en anden opgave.

    "Jeg skal være mødeleder ved en bibeltime," slutter han.


Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Følg vores aktiviteter