Bibelsk sjælesorg på vej ind i traumebehandling - indremission.dk
Indre Missions Tidende

24.02.2017

Bibelsk sjælesorg på vej ind i traumebehandling

Sang, bøn, rollespil, tegning, bibelstudier og skriftemål giver nyt håb for flygtninge og krigsofre
23 danske folkekirkepræster har netop været på kursus i "Bibelsk sjælesorg", et særligt sjælesorgsprogram, som bruges med stor succes i behandlingen af traumatiserede flygtninge og krigsofre.

    Programmet er udviklet af kristne psykiatere, psykologer og teologer og blev første gang taget i brug under den voldsomme borgerkrig i Congo for 15 år siden. Her savnede de lokale kirkeledere behandlingstilbud, som tog Gud og den kristne tro alvorligt. Erfaringer var så positive, at "Bibelsk sjælesorg" i dag er spredt til 68 lande og oversat til næsten 200 sprog. I disse år udbredes det også til Mellemøsten, hvor blandt andet Det Libanesiske Bibelselskab har taget programmet til sig.

Bøn og rollespil

Bibelsk sjælesorg bruger sorggrupper, som arbejder med Bibelen og den kristne tro gennem fortælling, sang, bøn, rollespil, tegning, bibelstudier og skriftemål.

    Rejsepræst Leif Andersen er én af de danske præster, som har arbejdet med konceptet, og han oplever det fornyende og meget brugbart, også ind i en dansk kulturkristen sammenhæng.

    "Programmet bruger afsnit fra Bibelen som spejlingstekster, og mange vil nok opleve det forløsende at opdage, hvordan Bibelen faktisk rummer og anerkender nutidige traumatiske og skamfulde følelser," fortæller Leif Andersen, der også omtaler metoden i sin seneste bog "Kroppen og Ånden 2 - sjælesorgens samtale" (Kolon 2016). Han understreger også, at Bibelsk Sjælesorg ikke er tænkt som et alternativ til professionel terapi.

    Bibelsk Sjælesorg er støttet af De Forenede Bibelselskaber og her i Danmark har international chef i Bibelskabet, Synne Garff, fulgt programmet tæt. Hun er imponeret over sjælesorgsprogrammets effektivitet og var selv én af underviserne på det nyligt afholdte kursus i Løgumkloster.

Hvor er Gud henne

"En af udfordringerne for danske psykiatere og psykologer kan være, at de ikke nødvendigvis går ind i religiøse spørgsmål. Hvad svarer behandleren for eksempel, når den krænkede spørger: ”Hvor var Gud, da jeg blev voldtaget?” eller ”Hvorfor greb Gud ikke ind, da soldaterne dræbte min datter?," skriver Synne Garff på Bibelskabets hjemmeside og fremhæver, hvordan Bibelsk Sjælesorg netop tager livtag med disse spørgsmål, som også sorgramte danskere kan sidde med.


Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Følg vores aktiviteter