Cigaretterne har fået magten - indremission.dk
Indre Missions Tidende

04.10.2019

Cigaretterne har fået magten

SYNSPUNKT: Du bliver ikke mindre hellig af at ryge, men overvej lige konsekvenserne for dig selv og det fællesskab, du er en del af
Et af de emner, som hyppigt er oppe at vende i vores IMU-fællesskab, er rygning. Et efterhånden sprængfarligt emne at tage op, fordi det deler vandene mellem nogle meget stærke holdninger. For mig at se drejer det sig dybest set om retten til at ryge. Må vi holde på vores ret til at ryge?

    Først og fremmest må vi understrege, at rygningen ikke har betydning for din frelse. Du bliver ikke mindre hellig af at ryge. Det er tilladt at ryge. Du kan godt være et lys i verden og ryge.

    Det er ikke mit job at sige, at du skal stoppe. Min intention er at kaste et lys over de følger, der kan være ved rygning, som er så stærk en tendens i vores kristne fællesskab. Her er tre pointer:

Tre pointer

1) Et bibelsk princip handler om, at man ikke skal føre sine (svagere) medkristne vild. Det kan tales ind i en situation, hvor rygning i mange kristne fællesskaber er en fast del af rutinen. Måske nogle af de yngste, som starter i en IMU, får oplevelsen af, at det er en nødvendighed for at være i fællesskabet.

    2) »Alt er tilladt mig, men ikke alt gavner. … jeg skal ikke lade noget få magt over mig« (1 Kor 6,12). Det er et andet centralt vers, når det kommer til vores rettigheder som kristne. Jeg tør godt påstå, at cigaretter har fået magten i mange fællesskaber såvel som for enkeltpersoner. Derfor synes jeg, man er forpligtet på at tage sin rygning op og kigge grundigt på den. Har det fået magten i mit liv? Eller presser jeg ubevidst dem, jeg er omkring?

    3) De fleste skal tjene ca. 100 kr. før skat for at kunne købe en pakke smøger, som koster 50 kr., men som reelt kun er 7,50 kr. værd, når afgifter og fortjeneste er skåret fra. Med de gældende skatteregler vil du derimod kunne give ca. 74 kr. til en kirkelig organisation for den samme 100 krone-seddel. Du får altså næsten 10 gange så meget for pengene, hvis du giver dem til Guds riges arbejde i stedet for at købe smøger.

Lad Guds lys skinne

Den amerikanske sanger Jimmy Needham har skrevet en stærk sang om vores kamp med afguder, Clear the stage. Deri synger han, at vi skal bede Gud »lade sit lys skinne over hvert hjørne i vores liv, indtil stoltheden og lysten og løgnene er i det åbne«. Test Ordet. Det skal være min opfordring. Tag det alvorligt.

    Til sidst vil jeg sige, at hvis nogen nu sidder og tænker, at det er dobbeltmoralsk af mig at tage dette emne op, så er det okay. For jeg har selv i perioder bukket under for ‘presset’. Men derfor ligger det mig også desto mere på sinde. Fordi jeg selv har følt, at jeg skulle vælge mellem smøgen og fællesskabet. Og jeg er helt sikkert ikke den eneste.


Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Følg vores aktiviteter