Håbefuld stemning trods forfølgelse - indremission.dk
Indre Missions Tidende

04.05.2014

Håbefuld stemning trods forfølgelse

En netværkskonference, hvor kristne fra 26 arabisktalende lande deltog, gjorde indtryk på Thomas Bjerg Mikkelsen
Et af de stærke indtryk, Thomas Bjerg Mikelsen har med hjem fra Sat-7's årlige netværkskonference, er et vidnesbyrd, som blev bragt af pastor Avak Asadourian, som er generalsekretær for Rådet for Kristne Kirkeledere i Irak.

    "Situationen er meget slem i Irak," siger Thomas Bjerg Mikkelsen. "Avak blev spurgt om, hvorfor det er vigtigt for kristne at blive i Irak. 'Kristendom er at vidne,' svarede han. Hans pointe er, at kirken kun kan give et ægte vidnesbyrd om et alternativ til volden, hvis den ikke flygter væk fra den. Og så ligger det implicit i sætningen, at kristne lader troen få synlige konsekvenser."

    Det var ikke noget letkøbt svar, for Avak lever i et land, hvor det at være kristen præst er forbundet med livsfare. "Jeg hørte i de enkle ord et stærkt - ja, næsten provokerende - budskab til magelige og frygtsomme kristne i den vestlige verden, som har det bedst med, at troen er en privat sag," siger Thomas Bjerg Mikkelsen.

De har brug for medleven

Han var inviteret med til netværkskonferencen af Kurt Johansen, der er leder af den danske afdeling af den kristne tv-kanal Sat-7.

    "Jeg havde skrevet et debatindlæg, som fik Kurt Johansen til at invitere mig med til arrangementet, der fandt sted i Tyrkiet. Det lød så spændende, at jeg besluttede helt privat at tage med," forklarer han.

    På konferencen deltog kirkeledere fra 26 arabisktalende lande i Mellemøsten og Afrika.

    "Jeg var optaget af at få et stærkere og mere nuanceret indtryk af, hvad der foregår i de muslimske lande i Mellemøsten og Afrika lige nu," siger han. "Samtalerne afslørede, at der er mange dagsordener, og situationen er varieret og meget kompleks. Men jeg blev bestyrket i mit indtryk af, at mange har det rigtigt svært. De spørger efter vores medleven. De har brug for at blive set, og de har brug for, at vestlige ledere klart og tydeligt siger fra over for forfølgerne."

    Han fortæller, at han flere gange følte vrede og indignation. "Som kristne må vi have en retfærdig vrede, når vi hører om de forfærdelige vilkår, som nogle påfører andre. Det må røre os, når vi ser, at kristne brødre og søstre lider," mener han.

De er reelt forfulgt

En af dem, Thomas Bjerg Mikkelsen lagde vægt på at få en snak med, var biskop Marcos fra den koptiske kirke i Egypten. Han har fungeret som den koptiske paves officielle efterforsker i sager om drab og forfølgelse af kristne, og han er altså ikke hvem som helst i den forbindelse.

    "Biskop Marcos var klar i mælet, da jeg spurgte ham, om kristne i Egypten er udsat for diskrimination eller forfølgelse," siger Thomas Bjerg Mikkelsen. Han fik lov til at citere biskoppen for følgende: "De egyptiske koptere bliver fortsat udsat for angreb og er reelt forfulgte. Hver eneste uge er der mennesker, som bliver dræbt af personer med relationer til det Muslimske Broderskab. Det er nødvendigt, at vi taler tydeligt og objektivt om dette, mens vi stræber efter at opbygge den gensidige respekt mellem kristne og muslimer."

    "Udtalelsen er interessant, fordi den kommer fra en af de øverste ledere i den koptiske kirke," understreger han. "Biskoppen levner ingen tvivl om, at de kristne koptere er udsat for kontinuerlig forfølgelse fra islamiske ekstremister. Men samtidig opfordrer han os til at bygge bro til muslimerne og vise dem respekt. Når vi sætter ord på de krænkelser, som mange kristne udsættes for i de muslimske lande, skal vi gøre det på en måde, som ikke opildner til mere had, men tværtimod lægger op til forsoning. Det er langt fra alle muslimer, der deltager i pøbelvolden eller støtter op om de militante islamister."

    Marcos opfordrer politiske og kirkelige ledere til at støtte de moderate kræfter i det egyptiske styre. "Det gik i øvrigt igen hos kristne fra lande, hvor de er trængt. De understreger, at der blandt muslimerne også er mange, som arbejder for religionsfrihed og ægte demokrati."

En håbefuld stemning

Selv om mange af netværkskonferencens deltagere kom fra vilkår, hvor det koster noget at være kristen, så var stemningen håbefuld.

    "Vi kan ikke begribe, hvor slem situationen er for mange, men Sat-7 er rigtig gode til at identificere udfordringerne, og de kan som satellit-kanal nå ud til alle arabisktalende og skabe bro mellem mennesker. Vi så en video fra en flygtningelejr, hvor parabolerne fortalte, at her ser man også satellit-tv."

    Sat-7's udsendelser giver håb til mange andre end de kristne. "De er rigtig gode til at stå for en ægte dialog, samtidig med at det kristne evangelium præsenteres klart og tydeligt," vurderer han.

    En stor del af den håbefulde stemning skyldes også, at der blev bedt meget. "Bønnen var i høj grad formet som tak for alt det, Gud gør gennem Sat-7's arbejde," fortæller han.

Stor bonus udløst

Der var en grund mere til taknemmelighed. Økonomisk har Sat-7 været igennem en meget svær periode. Som formand for Evangelisk Alliance i Danmark har Thomas Bjerg Mikkelsen en særlig oplevelse at fortælle.

    "Vi samlede jo ind til Sat-7's børneprogrammer ved Evangelisk Alliances bedeuge i januar. Der kom 150.000 kr. ind, og det var rigtig dejligt. Men det mest fantastiske var, at en rig amerikaner havde sagt til Sat-7, at hvis de kunne samle 3 millioner dollars ind, så ville han fordoble beløbet. Gaven fra Danmark kom ind som den sidste, og den gjorde, at fordoblingen blev udløst."
Læs bladet her:
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter