Hvide Sande har ventet i 69 år - indremission.dk
Indre Missions Tidende

13.01.2017

Hvide Sande har ventet i 69 år

Hele byen var inviteret, da Indre Mission i Hvide Sande indviede sit nye missionshus Arken
Alle sejl var sat, og hele byen inviteret, da Indre Mission i Hvide Sande lørdag den 7. januar indviede sit nye missionshus "Arken". Selve byggeriet har stået på i otte måneder, men indvielsesdagen bar præg af, at det nye missionshus har været længe undervejs. Meget længe!

    Allerede i de første vedtægter for IM i Hvide Sande fra august 1948 er der med håndskrift tilføjet, at "da samfundet endnu ikke ejer et missionshus, vil møderne blive afholdt på sømandshjemmet efter aftale med bestyreren". Allerede dengang drømte de visionære stiftere om, at byen skulle have et missionshus, og de havde næppe forestillet sig, at der skulle gå næsten 70 år, før drømmen kunne realiseres.

Drømmen har altid været der

"At der er gået så mange år, skyldes først og fremmest, at vi har haft et rigtig godt samarbejde med sømandshjemmet og siden med menighedsrådet, som købte en del af sømandshjemmet og gjorde det til menighedshus, da sømandshjemmet lukkede," forklarer Christian Thomsen, der er formand for IM i Hvide Sande.

    "Men der er også udfordringer ved at være lejer og gæst. Man kan ikke lade musikinstrumenter stå fremme eller bestemme, hvad der skal hænge på væggene. Og når sømandshjemmet var lejet ud til andre formål, måtte vi finde andre løsninger. Så drømmen om eget hus har været der alle årene," siger han. "Når det lykkedes at realisere projektet denne gang, tror jeg, det skyldes, at initiativet ikke er kommet fra bestyrelsen, men fra midten af vores fællesskab. Det har været med til at holde målet klart og motivationen høj i de seks år, vi har arbejdet på projektet."

Hele byens missionshus

Indvielsen blev markeret med et flot program, der understregede, at Arken ikke bare er "de missionskes" missionshus, men hele byens missionshus. Lørdagen begyndte således med selveste Sigurd Barrett foran 300 børn og voksne i et propfyldt missionshus. Og efter den officielle indvielse og festaften med middag, forkyndelse og lovsang var alle byens unge inviteret til ungdomscafé med standup-komikeren Jakob Svendsen. Endelig var der offentligt foredrag søndag eftermiddag med iranskfødte Massoud Foourozandeh, der talte om "Islam i samfundet."

    "Der har været tryk på lokalerne hele weekenden, og vi gætter på, at vi har haft 650 forskellige personer inde i missionshuset i løbet af weekenden. En hel del er vi ikke vant til at møde i kirke og missionshus, så det har været rart også at byde dem velkommen," siger Christian Thomsen.

Bevar pionerånden

Som traditionen foreskriver, blev Arken indviet af IM's formand Hans-Ole Bækgaard i fuldt ornat. Han ønskede tillykke med huset og hæftede sig bl.a. ved navnevalget.

    "I Det Gamle Testamente hører vi om to arker, Noas ark og pagtens ark. Begge markerede Guds redningsplan og samtidig Guds nærvær. Det er mit ønske, at dette nye missionshus også må repræsentere begge dele. At det må være et stille sted i stormen, hvor mennesker møder Gud," sagde Hans-Ole Bækgaard og sluttede med en opfordring.

    "I de ca. 140 år, der er blevet bygget missionshuse i Danmark, har missionshuse og vækkelse altid fulgtes ad. For 100 år siden handlede byggeriet om at skaffe lokaler, så mennesker kunne komme ind i missionshusene. I dag bygger vi missionshuse for at kunne udruste kristne til at gå ud i verden. Derfor håber jeg, at I vil holde fast i den pionerånd, som missionshusbyggeriet har givet jer, for nu begynder det arbejde, det virkelig handler om."

Arken i tal

Missionshuset "Arken" måler 427 kvadratmeter i grundplan og indeholder 500 etagekvadratmeter i to plan. Huset er opført på en 3000 kvadratmeter stor grund i den nordlige del af Hvide Sande. Rundt om huset skal der i løbet af foråret opføres multibane, skaterpark, legeplads og bålhytte, som børn og unge i byen frit kan benytte.

    Den samlede pris for missionshuset er endt på 9,3 mio. kr., mens anlægget af udenomsarealerne ventes at koste ca. 1,1 mio. kr. Da de udendørs faciliteter bliver offentligt tilgængelige, har Ringkøbing-Skjern Kommune bidraget med 450.000 kr., og det er indtil nu lykkedes at rejse yderligere 230.000 kr. til projektet blandt lokale erhvervsdrivende.

    Missionshusbyggeriet er finansieret ved gaver og tilsagn fra 110 husstande i byen. Dertil kommer et tilskud på 1,8 mio. kr. fra Indre Missions byggepulje samt overskud fra salg af Lyngvig Missionshus. Huset ventes at være gældfrit om 10 år.

Læs også

200 børn og unge i Arken hver uge

Jeg har stor respekt for Indre Mission

Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Whistleblowerordning
Følg vores aktiviteter