Jeg kæmper med mine følelser - indremission.dk
Indre Missions Tidende

23.09.2016

Jeg kæmper med mine følelser

Undertrykte følelser lever videre i sindets kælder
Spørgsmål

Kære Anna og Leif
Jeg går ofte rundt med dårlige følelser, fordi nogle ting irriterer mig. Det drejer sig om forhold til personer og sager, som jeg synes er urimelige og forkerte. Af natur er jeg et åbent menneske, som let kommer til at snakke med andre. Min mand siger, at jeg skal lære at tie omkring det, jeg føler, og lade de ting ligge, som jeg alligevel ikke kan ændre på. Hvad tænker I?
Den ofte irriterede

Svar

Kære ofte irriterede
Vi tænker først og fremmest, at det er vanskeligt at give generelle råd om den situation, du beskriver. Alligevel vil vi forsøge med nogle tanker.

    Vi vil give din mand ret i, at der er ting, som vi ikke kan ændre på, og som vi derfor gør bedst i at lade ligge. Det er en konsekvens af, at vi lever i syndefaldets verden.

    Vi læser om flere personer i Bibelen, der kom ud for urimeligheder. Det er godt at lægge mærke til, hvordan de taklede det. De var tilbageholdende med at tage sig selv til rette. Ofte forsøgte de at finde hvile i, at en dag vil Gud sætte alle ting på plads og hævde retten. Den vished gav dem kraft til tålmodigt at vente på Guds time. I Bibelen bruges udtrykket "at lide med urette".

    Vi skal ikke blot vælge vore kampe med omtanke, men også undertiden være et vidnesbyrd gennem det at lide med urette. Det ligger ikke til vor natur at ville det. Men at møde det urimelige med Jesu sind kan være et stærkt vidnesbyrd.

Sæt ord på følelser

Ellers må vi sige, at det generelt er problematisk at undertrykke følelser. Psykologerne fortæller os, at undertrykte følelser kan resultere i mange dårligdomme både fysisk og psykisk. Derfor er det en god hovedregel: Sæt ord på følelser. I bogen Livsglæde skriver den norske præst og forfatter Karsten Isachsen f.eks, at det at tie om følelser er at begrave noget levende. Hvis jeg begraver en stærk følelse i tavshed, begraver jeg ikke noget, der er dødt, men noget, der er levende. Og de undertrykte følelser lever videre i sindets kælder og kan resultere i megen dårligdom og slå ud i træthed, depression, indelukkethed m.m. Derfor er det en god hovedregel at sætte ord på. For det, man sætter ord på, får man tilmed en vis kontrol over.

Sov på det

Naturligvis er det hensigtsmæssigt ikke at udtale sig for meget, så længe følelseslivet er i oprør, men vente til de situationer, der rejser følelserne, har været genstand for eftertanke og refleksion. Det gamle udtryk "at sove på det" udtrykker en livsvisdom. Vi vil også opfordre dig til at vælge en mindre kreds af fortrolige at drøfte problemerne med, inden du evt. lukker dem ud i en større kreds. Man kan let stirre sig blind på forhold og miste proportionerne, når følelseslivet er i oprør. Det er også en mulighed at finde en "skriftefar" (eller -mor), som du kan vende dine problematikker over for i al fortrolighed.

Pas på det uopgjorte

Bibelen taler med alvor om farerne ved at leve med uopgjorte forhold. Det gør den, fordi det truer vort gudsforhold og trosliv. David fortæller i Sl 32 om, hvordan han sygnede hen, så længe han levede i tavshed med det, der var problemerne i hans liv. Men han fortæller også om, hvordan han blev fri og fik ny energi og glæde, da han satte ord på og bekendte. På den måde fandt han ny fodfæste i Guds tilgivelse. Ja, en ny sang blev der lagt i hans mund (Sl 40,4).

    Vi håber, at vore tanker omkring det, du skriver, kan være med til at sætte gode processer i gang i dit liv.

Anna og Leif Mortensen, Aulum


Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookiepolitik
Følg vores aktiviteter