Konfirmandkursus giver venner og forstærker troen - indremission.dk
Indre Missions Tidende

28.07.2014

Konfirmandkursus giver venner og forstærker troen

Jacob, Ida og Christian har opdaget nye sider af troen på Jesus
Hvorfor løber en masse teenagere rundt og spiller fodbold på Frøstruphave Efterskole, når det er svedende varmt? Nogle står endda i skolens køkken og laver bolsjer.

Svaret er ligetil. Det er den 9. juli, og Konfirmandkursus 2014 kører i højeste gear. De 106 teenagere på efterskolen har kastet sig ud i en række valgfag. Tre af dem er Jacob, Ida og Christian.

Ida og Christian er fra Lunderskov og Herning, og de er på Konfirmandkursus, fordi de havde hørt godt om det fra familie og venner. Jacob kommer fra Amager, og han havde fået kurset anbefalet af en præst.

Det er første gang, han møder jævnaldrende, der tror på Jesus.

"De er meget anderledes end dem, jeg kender hjemmefra. De har en stærkere tro på Gud, og de går virkelig op i det. Det er en ting, man kan beundre," fortæller Jacob. Det er også første gang, han er i Vestjylland.

"De taler ikke dansk," siger han og griner. Han har vænnet sig til lugten af ko, men ikke fluerne.

Ida og Christian synes, det er vildt godt, at der er plads til mange forskellige holdninger på konfirmandkurset.

"Jeg har stor respekt for folk, der afsætter to uger af deres sommerferie for at lære om Gud," siger Ida.

Nye venner og god undervisning

De tre teenagere giver fællesskabet mange plusord med på vejen.

"Vi har fået mange nye venner," siger Ida, Christian og Jacob. "Konfirmandkurset er en stor, mega hyggelig og sjov oplevelse."

Jacob kommer med et eksempel.

"Vi havde armlægningskonkurrence, hvor vi skulle ligge på jorden, og på hver side af os var der en kolort, som taberen ville få armen ned i. Jeg vandt flere gange," griner han, og Christian siger: "Det var også sjovt, selv om man tabte."

Undervisningen og underviserne får også ros. Christian kunne faktisk godt tage en lektion mere om dagen.

"Jeg får rigtig meget ud af undervisningen, fordi den foregår på et menneskeligt niveau. Lærerne kigger dig i øjnene og svarer på spørgsmål," siger Jacob.

"Det er rigtig godt, at du må komme med spørgsmål undervejs. Det er ikke sådan, at du skal sidde helligt med foldede fingre og så række hånden op og vente en halv time, før du får lov at sige noget."

Ida synes, at konceptet for kurset er rigtig godt.

"Det er ikke ligesom skole, men heller ikke som en sommerferie. Det er vildt, at det rummer så meget forskelligt," fortæller Ida. Hun nævner som eksempel bønnevandringen.

"Det var en super aften, hvor vi prøvede mange forskellige måder at bede på. Den aften blev der sendt en million tanker op til Gud."

For Jacob var det et helt nyt univers.

"Jeg går sjældent i kirke, så det var noget overvældende."

De er ikke så snæversynede

Trosmæssigt har konfirmandkurset rykket de tre på forskellige måder.

"Jeg er blevet stærkere i troen og er blevet mere overbevist om, at Gud er vores skaber, og Jesus er død for os," fortæller Christian. Ida nikker: "Når man er teenager, er der så mange ting at tage stilling til, at kristendommen let kan blive en fritidsinteresse," fortsætter hun.

"Det er blevet meget større for mig, at jeg virkelig har fået en fornemmelse af, hvad Jesus gik igennem, for at vi kunne blive frelst, og hvor meget vi synder i hverdagen."

Jacob har fået et positivt syn på kristendommen og de kristne.

"Før troede jeg, det vilde var, at Jesus blev et menneske, men nu forstår jeg, at Jesus faktisk døde for syndere, og at det er mega vigtigt," fortæller han.

"Jeg har fået et mere positivt forhold til kristne, fordi jeg har lært, at de ikke er så snæversynede."

Jacob bruger konfirmandkurset som konfirmationsforberedelse og skal konfirmeres i august af sin præst på Amager.

"Konfirmationen er ikke bare noget, man gør for at få fest, penge og gaver. Det er jo faktisk en bekræftelse på, at man tror på Gud."

Der bliver større pres på konfirmandkurset

Det er første gang, Ole Nielsen som forstander for Frøstruphave Efterskole oplever et konfirmandkursus. Han oplever en flok engagerede undervisere, ungledere og ikke mindst teenagerne.

 "De er meget spørgende, åbne og modtagelige. De er lige der, hvor de selv skal tage stilling til, om de vil tro på Jesus. Derfor er vores mål med konfirmandkurset, at de må se, hvem Jesus er, og hvad han har gjort for dem," forklarer Ole Nielsen.

 "Vores opgave er at gå sammen med de unge i den proces."

 Han er glad for, at der i år er 250 teenagere, som har valgt at deltage i et konfirmandkurset, der er fordelt på efterskolerne: Solgården, Frøstruphave og Djurslands Efterskole. Han forudser, at den nye skolereform vil få endnu flere til at tage på konfirmandkursus de kommende år.

 "Jeg tror, at flere vil vælge konfirmandkurset, når konfirmationsforberedelsen ikke længere ligger i skoletiden," siger Ole Nielsen.

Teenagere vil bidrage til fællesskabet

Når Frøstruphave Efterskole har konfirmandkursus, har man en yngre kursusleder, som tager sig af mange administrative opgaver på kurset. På de to sidste kurser har den 25-årige teologistuderende, Kristoffer Simonsen, løst den opgave. Han ved meget om, hvad der rører sig blandt teenagerne, da han også underviser på kurset.

 "De er meget fokuserede på, hvordan de kan bidrage til fællesskabet og være en del af det. De går op i emner som frygt for ikke at kunne præstere, ikke at blive elsket, og frygt for ikke at kunne mærke Gud. De er også optaget af, hvordan de kan fortælle det videre, som de tror på," forklarer Kristoffer.

 Han har været med som leder og underviser på konfirmandkurser en del gange.

 "Det er et privilegium at introducere teenagerne til mange ting i kristenlivet. Hvordan vi bruger tid på bøn, hvordan vi kan lovsynge Gud, og hvordan det er at leve som kristen," siger Kristoffer.

 "Men det er også en udfordring at ramme et niveau, som er relevant for dem."

Vidste du at …

Det første konfirmandkursus blev afviklet i 1976 på Djurslands Efterskole med 18 teenagere. I 1996 var der så mange deltagere, at der blev tilbudt konfirmandkursus på to skoler. Kurset voksede yderligere, så i 2009 var der brug for tre skoler.

Fakta

Konfirmandkurset arrangeres af de tre efterskoler, hvor kurset bliver afholdt. Følgende skoler skiftes til at afholde kurset: Djurslands Efterskole, Frøstruphave Efterskole, Hedemølle Efterskole, Sydvestjyllands Efterskole, Løgumkloster Efterskole, Sædding Efterskole, Efterskolen Solgården, Grejsdalens Efterskole og Skrødstrup Efterskole.

Evangelisk Luthersk Mission, Luthersk Mission og Indre Mission anbefaler konfirmandkurset.

Konfirmandkursus 2015

I 2015 afvikles Konfirmandkurset på Grejsdalens Efterskole, Løgumkloster Efterskole og Hedemølle Efterskole.

Tilmeldingen åbner den 1. september kl. 15. Læs mere på konfirmandkursus.dk

 Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter