Palæstinensere og danskere inspirerer hinanden - indremission.dk
Indre Missions Tidende

06.05.2016

Palæstinensere og danskere inspirerer hinanden

Palæstinensere og danskere møder hinanden på en sommercamp i Bethlehem
Når de 7 danskere sætter sig i flyet mod Tel Aviv til sommer, er det ikke for at lege turister. For tredje år i træk tager den danske gruppe afsted til Betlehem for at være ledere på en sommercamp, der bliver arrangeret af det palæstinensiske bibelselskab, Israelsmissionens Unge og Børkop Højskole. Teenarbejdet i det palæstinensiske Betlehem er mangelfuldt, og det er en af grundene til, at Berit Jeppesen igen tager til Israel.

    "De kristne i de palæstinensiske områder er en lille minoritet, og derfor er det svært for dem at samle sig i større fællesskaber og holde disse lejre. Der er ikke særlig meget teenarbejde i området, så derfor vil vi lave en kristen teenlejr for at opmuntre og inspirere de unge til et liv med Jesus," fortæller Berit. De fleste af lederne var sammen på Børkop Højskole i foråret 2014 og har været med fra starten af samarbejdet.

    "Jeg tager afsted igen, fordi jeg oplever, at arbejdet er helt vildt spændende, mens det samtidig er både opmuntrende og udfordrende for min tro," forklarer Berit, der læser til sygeplejerske.

Troede vi skulle lære dem noget

Sommerlejre er en stor del af den danske opvækst for unge kristne. Derfor tænkte Berit, at hun skulle være med til at vise de lokale, hvordan en sommerlejr kunne se ud i Danmark.

    "Men jeg får mindst lige så meget den anden vej, som jeg giver. De er i forvejen en flok ressourcestærke unge, så nu er jeg ligeså meget med, fordi jeg lærer helt vildt meget af at arbejde sammen med unge fra en anden kultur. Jeg vil gerne være en del af et kristent fællesskab med dem og nyde den relation, vi har skabt til hinanden."

    En af nøglerne til en god relation er kommunikationen, og selvom det engelske hverken er det, der falder lettest for de danske eller de palæstinensiske ledere, er der heldigvis en god løsning på det.

    "Der er nogle udfordringer med sprogbarrieren. I ugens løb er der mange forskellige følelser på spil, og det kan være svært at udtrykke og få formuleret det hele, men det er grundlæggende småting. Det er ikke alle teenagerne, der er lige trygge ved engelsk, men du behøver heldigvis ikke de vilde sprogkundskaber for at lede en leg eller en sportsaktivitet. Sport, aktiviteter og leg er sit eget universelle sprog, så selvom jeg kunne ønske, at vi havde flere samtaler med teenagerne, fungerer det."

Sport med forkyndelse

Sommercampens program indeholder en stor mængde af fysisk aktivitet, når de unge har løb, lege eller sport. Men der er ikke kun sport og leg på programmet. Hvert år har ledergruppen lagt et tema for de andagtslignende aktiviteter, der også er en del af programmet.

    "Sidste år havde vi fokus på at være tjener, så vi tog de unge med ud i byen og hjalp palæstinenserne i Betlehem. Selvom vi holder andagter og længere oplæg, evangeliserer vi ikke nødvendigvis i stor stil for hverken deltagere eller andre i byen. Men vi prøver at lave et godt arbejde og investere i nogle mennesker, der godt ved, at vi kommer fra kirken," forklarer Berit, der er imponeret over de lokale ledere og det, de bringer ind i lederfællesskabet.

    "De har virkelig en gejst og en brand for at holde lejren og nå ud til teenagerne. Det er fantastisk at opleve, og de udfordrer mig med deres gåpåmod. De er ikke en del af store fællesskaber, som jeg er vant til fra Danmark, men den måde, de lever med Jesus på, opmuntrer mig. De vil gerne bygge broer mellem muslimer og kristne, mellem samfundet og kirken. Selvom de er en lille minoritet, lukker de sig ikke om sig selv. De er synlige og udadvendte, og det er så sejt! Nogle af deres familier er flyttet væk fra Palæstina, men i stedet for at flytte med vil de blive boende og være lys og salt i Palæstina. Dét er beundringsværdigt, og det både opmuntrer og udfordrer mig."

Danskerne bringer nye idéer

Den palæstinensiske ledergruppe, der er tilknyttet Det Palæstinensiske Bibelselskab, er glade for det danske bidrag til sommercampen.

    "Danskerne har bragt en tiltrængt energi og nye idéer til projektet. Vi havde brug for det, for det er ikke nemt at afholde en sommercamp," fortæller Tamer. Han var en del af den femmands-gruppe, der i midten af april var en uge i Danmark for at fortælle om projektet og planlægge sommerens lejr. De fem palæstinensere fik lov til at være gæster i danskernes kultur.

    "Vi har lært noget af den danske kultur og kan nu bedre forstå den danske måde at leve og tænke på," siger Amera, mens Adham bekræftende nikker og uddyber.

    "Danskerne er et glad folkefærd, der er imødekommende i deres måde at møde nye mennesker på. De smiler hele tiden – også til nye mennesker. Det er noget af det, som jeg har lært. Men jeg har også lært mere om, hvordan du er en god lytter. Vi har vores normer og værdier, mens I har jeres. På den måde inspirerer vi hinanden og gør hinanden bedre," forklarer manden med det store skæg.

Vi lærer af hinanden

Da snakken falder på kulturforskellene, har palæstinenserne ikke svært ved at finde nogle. De har særligt lagt mærke til én ting.

    "Vi har et meget forskelligt syn på timing og punktlighed," griner Amera og uddyber. "I den arabiske kultur er det sådan, at hvis et møde starter kl. 10, så er det altid lidt over 10. Det starter i hvert fald ikke til tiden, men jeg kan se, at det fungerer bedre, når vi holder tidsplanen. Så det arbejder vi på at blive bedre til."

    "Hvis togene kørte til tiden i Palæstina, ville der aldrig være nogen, der nåede det," griner Tamer, der også glæder sig over de danske input.

    "Vi kan tage ting med fra den danske kultur, der kan gøre en forskel i vores hjemland. Der er en evne til at skabe nye, anderledes ting. De lege og aktiviteter, danskerne står for med teenagerne, gør en forskel. Vi er gode sammen, og i fællesskab kan vi skabe gode ting," forklarer han.

Målet er det samme

Mens palæstinenserne var i Danmark, brugte de tid sammen med de danske ledere på at planlægge sommerens aktiviteter. Det er et langt kulturmøde, når to grupper fra så forskellige kulturer, skal finde et fælles ståsted og sammensætte flere dages program.

    "Vi mærker forskellene på en positiv måde. Der er helt bestemt udfordringer, men udfordringer, som vi lærer af. Vi danskere har for eksempel haft et større behov for struktur og planlægning, end de har haft. Det lærer dem noget om at skabe gode rammer gennem planlægning, mens vi lærer noget af deres ubekymrede tilgang til tingene," forklarer Berit.

    Palæstinenserne anerkender også kulturforskellene, men finder nøglen til samarbejde i den fælles tro.

    "Vi har alle haft forskellige liv og baggrund, men vi har alligevel et dejligt samarbejde. Vi lever i den samme tro på Jesus, og det binder os sammen i mere end bare et lederfællesskab. Vi har delt brød og vin i nadveren og er forbundet i vores kristne tro. Det er muligt at arbejde sammen med folk, der ikke er ligesom dig, hvis I er enige om at arbejde mod det samme mål. Vi har det samme mål og den samme vision – det gør, at vi sammen arbejder frem mod dét ene mål," slutter Amera med et smil.Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter