Fristelser er ikke åndeligt ufarlige - indremission.dk
Fristelser er ikke åndeligt ufarlige
19.02.2016

Fristelser er ikke åndeligt ufarlige

Fastetiden er en hjælp til udholdenhed og til at være bevidst om fristelser
Fasten er en tid til at stoppe op. Gud byder os ikke at faste, for at vi skal gøre os fortjent til noget hos ham, men fordi han ønsker at give os noget. Fra askeonsdag den 10. februar til påske er det åndeligt sundt at bruge tid på selvransagelse, afkald og bøn.

    Fastetiden har en alvor over sig. Den begynder med at minde os om, at vi er støv og skal vende tilbage til støvet. Vi tilskyndes til at stille skarpt på, hvad der fylder og styrer i vores liv. Samtidig hører vi, at vi skal rejses af støvet igen. Vi lever med håbets fortegn og må feste ved fastetidens mål: påskefejringen. Det er en forsmag på den evige fest, vi har i vente ved troens mål: livet på den nye jord.

Dynamisk definition

Fastetiden er en hjælp til udholdenhed og til at være bevidst om fristelser. For de har tendens til at få større magt end umiddelbart. Eller vi har tendens til at gøre dem ufarlige og uskyldige, så vi undgår kampen mod fristelser. Fristelser føder begær, og begæret i os vil ofte gerne have sin vilje, så vi indretter livet efter, hvad vi finder behageligt, frem for hvad Guds ord siger. Synden har dermed sit råderum, som vi fristes til at give mere og mere plads. Standser vi ikke op, fører denne vej til fortabelse.

    Forleden læste jeg en artikel om parforhold, hvor eksperten sagde: "Men hvad vil det sige at være utro? I min verden er vi utro, når vi ikke længere er tro mod de rammer, vi har aftalt. Og det er dynamisk, for det ændrer sig jo hele tiden."

    Sagen gælder her definition af utroskab, men principielt kunne det være så meget andet. Ofte er det sådan, vi forsøger at komme omkring fristelser, så vi giver plads til vort eget begær og føjer fristelsen – og samtidig vil vi undgå at kalde det synd.

    Udfaldet er, at vi ikke har så meget brug for Jesus. Vi skaber i stedet, måske ubevidst, åndelig sikkerhed på egne præmisser.

Åndeligt eftersyn

Fastetiden er en gave, der hjælper til at standse op og foretage et åndeligt eftersyn, hvor vi tager fristelser alvorligt – og vokser i afhængighed af Jesus.

Hans-Ole Bækgaard
Formand for Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 7.Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter