Det er sundt at vente - indremission.dk
Det er sundt at vente

14.12.2018

Det er sundt at vente

Vi har brug for pauser og stilhed til at bearbejde vores oplevelser og udvikle kreativiteten
Adventstid er ventetid. Men ventetid har grundlæggende fået en negativ klang i vores moderne kultur. Ventetid er spild af tid, og derfor forsøger vi med mange midler at fjerne ventetid og pauser fra vores hverdag.

    Hvis vi endelig bliver tvunget til at vente på toget eller i en sjælden kø, har vi allesammen mobilen i lommen og er straks online og kan udnytte tiden ved at surfe eller opdatere! For tid er jo penge, siger vi. Det værste, der kan ske, er, at vi spilder tiden!

Usund kultur

På samme dag læste jeg tre interessante indlæg af dels en præst, en filosof og en psykolog. De var enige om, at ventetid er sundt, og at den kultur, der prøver at undgå ventetid for enhver pris, er en usund kultur. Det, tror jeg, er værd at overveje, og her kan adventstiden være en god anledning.

    Hvis det lykkes os at fjerne ventetiden eller pausen helt fra vores hverdag, sådan at den ene begivenhed bare følger den anden, så har vi mistet tiden, og livet er gået på et øjeblik, uden at vi mærkede det eller erindrer det!

    I stedet skal vi hellere bevidst opsøge og gå ind i ventetiden eller pausen med øje for den værdi, der ligger i at vente.

    Ventetid er mulighed for at reflektere og bearbejde de oplevelser, vi har, og dermed berige og modne forståelsen af livet. Eller som præsten skriver: Muligheden for at vinde tid før der måske viser sig en løsning, eller før sorgen begynder at slippe taget.

    Filosoffen Rousseau skal have sagt, at vi skal forstå at spilde tid for at vinde tid. Ventetid er forudsætningen for både kreativitet og inspiration.

Vente på Gud

Præsten hævder, at ventetiden i menneskelig forstand er nødvendig, for at vi kan modnes som mennesker. Det, tror jeg, er en væsentlig pointe. Og samme pointe gælder i kristenlivet. Ventetid, pause og stilhed skal modne os som kristne. Også åndeligt har vi brug for at vinde tid til at reflektere og lytte. Og ikke mindst at vente på Gud!

    Det gælder også i missionsarbejdet, hvor vi ofte oplever, at Gud har god tid og lader os vente. Og hvor vi også har brug for at vente på hinanden.

    Vi skal øve os i bevidst at opsøge ventetid (tidsspilde) i hverdagen, i fællesskabet og i kalenderen.Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter