Det onde findes - indremission.dk
Det onde findes
20.10.2017

Det onde findes

Vi har ikke kun brug for forståelse og hjælp, men også tilgivelse og nåde
Det er ikke nogen ny opdagelse, at det onde findes, men det er alligevel, som om der er et nyt fokus på ondskab i den aktuelle samfundsdebat. Ikke mindst på baggrund af de grufulde hændelser som ubådssagen og massemordet i Las Vegas. Hvordan kan det dog gå så galt, når nu mennesket inderst inde er godt?

Bæst eller offer

Sociologer og psykologer går i gang med at finde en forklaring. Årsagen må være sygdom eller dårlige opvækstvilkår eller andet, som er kommet til. Forbrydere har brug for forståelse og hjælp. De er ikke onde i udgangspunktet, men de er blevet ofre.

Og dog! Det er, som om der er en vågnende erkendelse af, at det onde findes som et element i den menneskelige natur. 

I et TV-interview vedgår tidligere drabschef og leder af rejseholdet Bent Risager-Nielsen, at han har ændret opfattelse undervejs. For nogle år siden skrev han en bog med titlen: Man jager et bæst og fanger et menneske. Han mente, at selv de værste forbrydere var almindelige mennesker, som bare havde haft dårlige vilkår. Men nu taler han om, at ondskab ikke altid kan forklares som produkt af vilkår. Ondskab findes som et karaktertræk i den menneskelige natur!

Debattør og præst Sørine Gotfredsen har skrevet en bog med titlen Fri os fra det onde, med samme ærinde. Vi skal erkende den ondskab, som findes i os alle, hævder hun.

Tilgivelse forudsætter skyld

Indre Mission er en bevægelse, som ønsker at række evangeliet til vores folk. Det er grundlæggende et budskab om tilgivelse. Men hvis mennesker ikke har nogen skyld eller noget, de har brug for tilgivelse for, opleves budskabet irrelevant.

Måske er vi på vej ind i en tid med ny erkendelse af det ondes eksistens. Og måske giver det en ny klangbund for evangeliet om syndernes forladelse, tilgivelse for skyld og ondskab. Måske vil vi møde en større erkendelse af, at vi ikke kun har brug for forståelse og hjælp i livet, men også tilgivelse og nåde.

Peter Nord Hansen
Vicegeneralsekretær i Indre Mission

Indlægget har været bragt som leder i Indre Missions Tidende nr. 42.

Se tidligere blogindlæg på indremission.dk/blogIndre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter
Få vores nyhedsmail med: