En sommer rig på nåde - indremission.dk
Indre Missions Tidende

26.07.2019

En sommer rig på nåde

Vi kan glæde os over livet her på jorden. Men vi får også lov til at glæde os til den evige sommer hos Gud på den nye jord.
I sommersalmen »Det dufter lysegrønt af græs« lovpriser vi Gud for hans fantastiske skaberværk. Malende ordbilleder pirrer vores sanser og får græs til at dufte lysegrønt! Normalt opfatter vi ikke farver med næsen, men sætningen sætter ord på den overvældende følelse af skønhed, skaberkraft og solskin, man kan opleve en dejlig sommerdag, som vi i år har haft nogle stykker af.

Når jeg tager alle sanser i brug og er »mindful«, dvs. helt til stede uden mobiltelefon, musik, lydbøger eller podcasts i ørerne, men bare lytter, ser, mærker og dufter, kan jeg blive næsten helt euforisk af en sådan sommerdag.

Gud i naturen

I missionske sammenhænge har der været set lidt ned på talen om, at vi kan møde Gud i naturen. Men det siger Bibelen, vi kan: »Himlen fortæller om Guds herlighed, hvælvingen beretter om hans hænders værk; … deres røst når ud over hele jorden, deres ord til verdens ende« (Sl 19,2-5). Det er bare et af mange eksempler. Sommerens overdådighed viser os noget om, hvem Gud er.

En veninde sagde engang til mig: »Det må altså være nemmere at tro på Gud, når man bor på Bornholm, end når man bor i Ishøj!« Jeg protesterede voldsomt over den påstand, men der er nok noget om det: Er det Guds eller menneskers værk og storhed, vi får øje på, når vi ser vores omgivelser? Det forunderlige er, at selv i Ishøj og andre tæt beboede områder kan naturen hverken spærres inde eller forhindres i at stikke sit kønne hoved frem. Om ikke andet fortæller også der himlen om Guds herlighed!

En større virkelighed

Som om den skønne sommertid ikke er nok, vil sommersalmen løfte vores blik mod noget endnu større: At Gud vil skabe jorden ny og give »en sommer rig på nåde«.

Det kan vi ikke forstå ved at se i naturen. Guds ord må forklare os, hvordan den virkelige virkelighed ser ud: Denne verden, som i glimt er helt ufatteligt og ubeskriveligt smuk, er bundet i syndefaldets og dødens virkelighed. Alt levende skal dø. På vores breddegrader ser vi en smule af det, når efteråret og naturens forfald sætter ind, og vinterens dyne af mørke og kulde lægger sig tungt over både natur og menneskesind. Men Gud har skabt en vej ud af
døden!

Jorden og Himlen

En sagde engang: »Forår og sommer får mig til at kigge mod jorden. Efterår og vinter får mig til at kigge mod Himlen.« Naturens skønhed og liv, der pibler frem om foråret, fik åbenbart personen til at blive optaget af det jordiske liv, mens naturens forfald skabte længsel mod det himmelske liv.

Jeg har det sådan, at forår og sommer får mig til både at boble af glæde over det fantastiske liv, jeg får lov at leve på jorden, og at glæde mig til den evige sommer hos Gud på den nye jord, hvor det hele skal blive ufatteligt meget bedre end det bedste, jeg kan opleve her!

Efterår og vinter får mig også til at længes hjem, fordi mørke og kulde ikke kun er noget, der er udenfor i naturen, men også findes i både mig og andre mennesker. Det findes hele året – selv på den lyseste og skønneste sommerdag.

Ingen forbandelse

En af Bibelens fantastiske beskrivelser af livet på den nye jord findes i  Johannes’ Åbenbaring 22,2: Livets træ står midt i det hele, og det bærer frugt hver måned – 12 gange om året.

I Johannes’ Åbenbaring er tallene symbolske, og jeg tror, 12-tallet skal  symbolisere to ting: For det første er der nok til hele Guds folk! (Der er 12 stamfædre i Israel og 12 apostle i kirken.) For det andet er der altid nok! (Når et træ bærer frugt hver måned, slipper forrådet aldrig op.)

Det er for mig den stærkeste beskrivelse af »en sommer rig på nåde.« Det efterfølgende vers beskriver, hvorfor det er sådan: »Der skal ikke mere være nogen forbandelse. « Synden er nemlig væk og med den al ondskab inden i og uden for mig.

Gud er trofast

Ordet »nåde« bliver i Det Gamle Testamente også oversat med »Guds  trofasthed «. Altså at Gud holder fast i sine løfter og opfylder dem. Det er med til at vise mig, at en skøn sommerdag med sol, liv og sprudlende vækst er et lille glimt af den overdådighed af liv og kærlighed, Gud vil omgive os med på den nye jord.

Rigtig glædelig og velsignet sommer. Må den blive rig på Guds nåde!Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter