Troen har brug for brændstof - indremission.dk
Indre Missions Tidende

Foto: JPGGutenbergUKLtd/iStock/Getty Images Plus
29.11.2019

Troen har brug for brændstof

Lignelsen om de ti brudepiger kalder på både hovedrysten og medlidenhed
En del bilister har prøvet at løbe tør for brændstof. Sådan en oplevelse kan sidde i kroppen længe efter, og ofte er den selvforskyldt, for man vidste jo godt, at tanken var ved at være tom. Alligevel kørte man videre og forbi indtil flere tankstationer uden at stoppe. Måske havde man travlt, måske orkede man ikke at stå ude i kulde og regn, eller måske bildte man sig ind, at der var et par øre at spare på literprisen i den næste by. »Det går jo nok,« tænkte man og kørte videre, mens lampen på instrumentbrættet lyste mere og mere insisterende.

    Det gik bare ikke. For der kom ikke flere tankstationer, og pludselig sad man på den øde landevej med tom tank og ønskede, at man kunne spole tiden tilbage.

    »Det er sådan en oplevelse, Jesus fremkalder hos sine tilhørere i søndagens evangelietekst om de ti brudejomfruer,« siger Lene Kjær Andersen, der er ungdomskonsulent i IMU og bor på Frederiksberg.

Jesus formaner

»Han tager os med til et mellemøstligt bryllup, og hans tilhørere har kendt alt til de forskellige skikke ved sådan en fest. Mon ikke de har tænkt på de fem tåbelige brudepiger med en blanding af hovedrysten og medlidenhed. For det var virkelig dumt og respektløst af dem ikke at have nok olie med. Men det var også en meget barsk medfart, de fik,« siger hun.

    Lignelsen er fuld af lag og billeder, som man kan tolke på, men det vil Lene helst undgå.

De levede ikke i den nære relation til Jesus, som er drivkraften for troen

    »Jeg vil hellere se på, hvad Jesus brugte den til. Lignelsen er en del af et langt forløb over flere kapitler, hvor han prøver at forklare, hvad der skal ske, når han kommer igen for at hente dem, der tror på ham. Det skal ske, ligesom når en brudgom henter sin brud, siger han, og det er netop, hvad han beskriver i denne lignelse. Og pointen lader han os ikke i tvivl om: ‘Våg derfor, for I kender hverken dagen eller timen.’ I skal være parate, for han kan dukke op når som helst!« siger Lene.

Tro har brug for brændstof

»Jeg forstår lyset i olielamperne som et billede på pigernes tro. De troede alle ti på, at Jesus ville komme, og de ville alle sammen gerne med til den himmelske fest. Men de tåbelige piger var ikke opmærksomme på, at tro har brug for brændstof ligesom en olielampe eller en bil, ellers går den ud,« siger Lene.

    »Pigernes tro kørte måske på de sidste dampe af noget, de havde hørt i børneklubben eller til konfirmandforberedelse. Men de levede ikke i den nære relation til Jesus, som er drivkraften for troen. Derfor slap troen op, da det gjaldt, og de kunne ikke låne af deres veninder, for man kan ikke leve på andres tro,« fastslår hun.

    »Jeg tror, de har siddet med en voldsom trang til at spole tiden tilbage, nu da situationens alvor gik op for dem. Der har sikkert været nogle prioriteringer, de gerne ville have ændret på, og nogle optankningsmuligheder, de ville have udnyttet, hvis de havde haft muligheden for at gøre det om. Men det kunne de ikke. Det var for sent, og da de tryglede om at blive lukket ind til festen, blev de afvist med beskeden: ‘Jeg kender jer ikke!’«

De fem b’er

Der bliver altså slået hårdt ned på, at disse sjuskede og uansvarlige piger kommer for sent. I kapitel 22 fortæller Jesus om en anden bryllupsfest, hvor en gæst blev kylet ud på knæ og albuer, fordi han ikke havde det rigtige festtøj på. Man kan godt få den tanke, at en mildere vært havde forsøgt at finde en pragmatisk løsning, så de alligevel kunne deltage i festen. Derfor forsøger mange præster og teologer også at argumentere for, at en god og kærlig Gud aldrig vil afvise mennesker på denne måde. Der er bare ikke noget i teksten, der peger i den retning.

    »Jeg tror også, det har skurret de første tilhørere i ørerne, og jeg kan ikke give en god forklaring. Det er ét af de steder i Bibelen, hvor jeg må sige: ‘Okay Gud, det forstår jeg simpelthen ikke’, men jeg må tro på, at han har styr på det. Jeg tror, det har været vigtigt for Jesus at slå helt fast, at på dommens dag gives der ingen ekstra chancer. Derfor skal vi også lytte godt efter, når han formaner os til at være parat, « siger Lene.

    »Det kan jeg gøre ved at holde fast i de fem b’er: Bibelen, bønnen, badet og brødet – altså dåben og nadveren – og endelig brødrene, som er menigheden eller det kristne fællesskab. Det er nogle af de sikre steder, hvor jeg kan møde Jesus og vedligeholde relationen til ham.«

Andre skal se lyset

Og så skal man selvfølgelig ikke holde sin viden for sig selv. Man kan man godt bebrejde de kloge piger i lignelsen, at de ikke noget tidligere havde fortalt deres veninder, hvor vigtigt det var at have ekstra olie med.

    »I et samfund uden gadelygter og elektricitet var olielampen den vigtigste lyskilde, hvis man havde et ærinde ude efter mørkets frembrud. Når man gik med en olielampe, kunne andre tydeligt se, hvor man var, og hvem man var. På samme måde må vi, der kender Jesus, også bære vores tro synlig, så andre kan se den,« siger Lene.

    »Det må vi minde os selv om her i adventstiden, hvor vi netop forbereder os og venter på, at Jesus skal komme. Ikke bare i julen, men også når han kommer for anden gang og vil have os med til sin himmelske fest.«

Evangelieteksten til 2. søndag i advent er fra Matt. 25, 1-13. Læs den online hos Bibelselskabet.


Læs bladet her:
.
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: post@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter