Gud skal have kontrollen - indremission.dk
Indre Missions Tidende

Ben King vandt i 2018 to etaper på La Vuelta a Espana

Foto: Getty Sports Image
12.07.2019

Gud skal have kontrollen

INTERVIEW: Ben King kører med i årets Tour De France. Hans vej til verdenseliten har været fyldt med op- og nedture, spiseforstyrrelser, skader og triumfer. Han har jaget efter kontrol over sig eget liv, men han har erfaret, at han må sætte Gud i centrum for sit liv
Tre uger om året tændes fjernsynet i tusindvis af hjem i Danmark, hvor de kan følge vindere, tabere, styrt og triumfer, når der kæmpes om den gule førertrøje i cykelløbet Tour de France. Forud går årevis af intens træning, hvor rytterne tænker på deres karriere, når de træner, kører løb, spiser, sover, slapper af og er sammen med venner og familie.

    At være cykelrytter er en profession, der fylder alle timer i døgnet, året rundt. En god cykelrytter sætter sig selv og sin karriere først. Træning, hvile, mad og deltagelse i cykelløb er afgørende for en cykelrytters mulighed for succes.

    For den amerikanske cykelrytter Ben King på Team Dimension Data har det været en stor udfordring at kombinere den altomfattende cykelkarriere med troen på Gud.

    »Jeg kæmper som cykelrytter med at holde det første bud. Jeg føler mig ofte egoistisk med min tid og min energi. Som cykelrytter bør du sætte dig selv og din karriere først hvert eneste øjeblik. I sådan en verden er det en kamp at holde Gud i centrum,« forklarer 30-årige King, der skal køre Touren for anden gang i år.

    »Egoisme og selviskhed er nemt at falde i. Det er det sikkert også for folk i almindelige 8-16 jobs, men det er særligt let for cykelryttere. Kampen mod selviskhed mærker jeg særligt. Det er ikke nemt,« siger King, der er opvokset i en kristen familie.

Spiseforstyrrelser og identitetskamp

Troen er en fast ledsager for King, og den er uvurderlig for ham, når op- og nedturene rammer. For en lang karriere har triumfer og fiaskoer. Formen svigter, skader opstår, og det kan ramme en rytters mentale tilstand, når han ikke slår til. For hvad er en cykelrytter, der ikke kan cykle stærkt? For King har Guds ord været en støtte og en trøst, når han har tvivlet på sine evner på en cykel.

    »Jeg identificerer mig mere som kristen end som cykelrytter, og det betyder alt, når jeg ikke er i form, ikke vinder løb, styrter eller får skader. I stedet for at forsøge at få værdi gennem sportsresultater finder jeg min værdi i, at jeg er skabt i Guds billede, og at han elsker mig. Det skyldes ikke noget, jeg kan gøre. Jeg kan ikke fortjene min frelse. Som kristen finder jeg min værdi hos Gud og ikke i min sport. Dét gør en verden til forskel. Det sætter mig fri til at konkurrere for glædens skyld og til at træne som en lovprisning af Gud,« forklarer King.

    Da King var teenager og et stort cykeltalent, tog han på en træningsrejse til Europa. Europæerne viste ham, at amerikanerne var mange niveauer under deres jævnaldrende i Europa, og efter at være vendt hjem startede han på et vanvittigt træningsprogram med fire træningspas om dagen, mens han samtidig spiste så lidt som muligt, så han kunne tabe sig.

Mistede kontrollen

Cykelsporten stiller ekstreme krav til atleternes fysik, og fedtprocenterne kan ikke blive lave nok. King forsøgte at tvinge sin krop til at adlyde, så han kunne vinde cykelløb og få succes. Men i stedet for medaljer endte det i spiseforstyrrelsen bulimi. En dag hvor han børstede tænder, efter at have tvunget sig selv til at kaste op, spyttede han blod ud. King måtte erkende, at jagten på kontrol over sit eget liv havde taget ham til fange.

    »Som atlet vil du være i kontrol hele tiden, men jeg mistede kontrollen til bulimien. Min vej ud af det var at overgive kontrollen til Gud og lade ham få plads i mit liv,« fortæller King.

    Han fortalte sin historie om troen på Jesus og sin bulimi i en video hos de kristne medieinfluencere I Am Second, og det affødte et væld af reaktioner fra cykelmiljøet. Både fra hans få kristne kollegaer, men også fra mange ikke-troende i cykelmiljøet.

    »De fortalte, hvordan det havde rørt dem. Jeg talte jo bare om min tro og det, den betød for mig, men den ramte mange af mine ikke-troende kollegaer i feltet, der også havde kæmpet med spiseforstyrrelser. På den måde fik jeg lov til at bringe Gud ind i feltet og være et vidne.«

Personlig kristen

Amerikaneren er en af de få personlige kristne, der kører cykelløb på det absolutte topplan. Cykelsporten i både Italien, Belgien og Latinamerika er historisk tæt forbundet med den katolske kirke, men personligt troende møder man kun sjældent i feltet.

    »For mange ryttere er det mere tradition og kultur end et personligt forhold til Kristus. Som kristen cykelrytter er du let isoleret og alene om din tro, men cykelsporten er heldigvis så international og bringer så forskellige kulturer sammen, at der er respekt for vores forskelligheder,« forklarer King, der har to etapesejre i Vuelta á España og det amerikanske mesterskab blandt sine største resultater.

    Han er ikke bange for at tale om sin tro med hverken holdkammerater, sportsdirektører eller personale på holdet og føler sig heller ikke begrænset af sin tro. Omvendt er troen heller ikke noget, der fylder meget i Kings relationer i feltet.

Den største udfordring

»Cykelsporten er præget af en sekulær kultur. Der er ikke tradition for at tale om troen, som der er i andre amerikanske sportsgrene, hvor atleter takker Gud for en ny kontrakt, eller hvor der bedes før kampstart. Det betyder, at jeg er nødt til at være meget bevidst om min tro og prioritere tid til Gud. Det er heldigvis ikke sådan, at der er mange ydre fristelser, der kan få dig til at glide væk fra troen til løbene. Cykelryttere går tidligt i seng, drikker ikke og fester ikke til cykelløb. Den største udfordring er udmattelsen – både fysisk, spirituelt og mentalt – hvor du ikke har energien til at bede eller læse i Bibelen under løbene, og den dårlige rytme kan du komme til at tage med dig hjem.«

    Selvom det er en daglig kamp at sætte Gud først, er King overbevist om, at han er, hvor Gud vil have ham. Da han i 2016 blev ramt af en slem ankelskade i et år, hvor hans kontrakt udløb, var risikoen for at blive arbejdsløs stor. Og det fyldte i Kings bønner.

    »Min bøn det år var, og er stadig, at hvis det var Guds vilje, måtte jeg få en ny kontrakt – hvis ikke, så måtte det være sådan. Så ville jeg finde fred i det, selvom det ikke passede med mine planer. Sidst på året fik jeg en ny kontrakt. Jeg forsøger at ære Gud i cykelsporten. Jeg har mulighed for at være et vidne, og jeg har haft gode samtaler med både holdkammerater, personale og andre i miljøet.«

Bibelstudie på farten

Ben King har altid været kristen, men han er meget bevidst om, at hans personlige tro skal plejes. Han har en kristen kone og gode venner hjemme i USA, der tør stille ham til ansvar for hans tro og spørge ind til hans forhold til Gud og hans liv som cykelrytter.

    »Jeg er alene afsted med holdet i næsten 100 dage om året, men min kone er en stor hjælp og støtte til at holde fokus på Gud i min hverdag,« fortæller King, der bruger noget af sin vintersæson på at bygge huse i Mellemamerika for en missionsorganisation.

    Trosplejen sker også gennem webbaserede bibelstudiegrupper. En tidligere cykelrytter, Todd Henriksen, samlede i 2010 en gruppe cykelryttere til et bedemøde aftenen før de amerikanske mesterskaber. King var med, og dagen efter vandt han løbet og fik en stor kontrakt. Henriksen er nu fuldtidspræst og missionær gennem den amerikanske organisation Athletes in Action, hvor han støtter cykelryttere gennem sjælesorg, samtaler og bedemøder og bibelstudier, som rytterne kan deltage i. Mere end 50 ryttere på alle niveauer er tilknyttet gruppen.

    »Det er rart at vide, at der er andre kristne involveret i sporten. Det opmuntrer mig at se på dem og vide, at de går med Gud i deres hverdag.«

Se denne video, hvor Ben King fortæller om sin kamp for kontrol:Filer:
Læs bladet her:
Indre Mission
Korskærvej 25
7000 Fredericia
T: 75 92 61 00
E: sek@imh.dk

webmaster@indremission.dk

Persondatapolitik
Cookie politik
Følg vores aktiviteter