Det Blå Sted fungerer som en tankstation

Med smil, kaffe og nære relationer hjælper værestedets ansatte og frivillige med at stille både fysiske, sociale og åndelige behov hos brugerne

Ved værestedets ladcykel kan alle komme forbi til en kop kaffe, en snak eller et måltid mad.

Duften af mad strømmer ud i gården bag Det Blå Sted i det centrale Aarhus. Duften vidner om, at der allerede er godt gang i køkkenet, selvom klokken kun er lidt i ni. Indenfor forberedes den varme frokost til 60 mennesker, inden værestedet åbner.

»Husk nu at vende spidskålen rigtigt, Anders,« siger Poul Jensen muntert, mens han tilføjer to liter piskefløde til sovsen på panden. Han er værestedets leder og har overblikket over dagens frokostret. Mændene får styr på de sidste grøntsager, mens Lone fortæller om de nye coronatiltag på stedet.

»Der er flere af vores brugere, der ikke tør gå udenfor deres hjem på grund af corona. Men så kan de få frokosten leveret. Flere af dem har også faste telefonvenner, som ringer et par gange om ugen,« fortæller Lone Rigmor Zeidan. Hun har været ansat på Det Blå Sted i fem år.

»Vi lukkede ned midt i marts, da alle andre også gjorde. Men efter en uge blev vi kontaktet af kommunen, om vi ikke kunne åbne igen. Mange af vores brugere har ikke andre steder at gå hen. For nogles vedkommende var det jo deres hjem, vi lukkede ned,« siger Poul.

»Ja, de har brug for at komme her, hvor de bliver set og hørt og får et varmt måltid mad og en kop kaffe. Vi står klar til at snakke med dem og give dem et knus, hvis det er det, de har brug for,« supplerer Lone.

Siden genåbningen har de udvidet med blandt andet gratis mad og en telefonlinje, der er åben om aftenen, hvis man har brug for en at snakke med.

En lokal forskel

Da døren åbnes ud til gaden en halv time senere, står de første klar til at komme ind på værestedet. Flere snakker engelsk med de ansatte, og en enkelt øver sig på et par danske hilsner, mens han får skænket en kop kaffe.

»På grund af corona har vi kun plads til otte brugere ad gangen, som så kan være her i halvanden time, før de skal efterlade pladsen, hvis der er andre, der står og venter. Det er primært hjemløse, der er her nu, og mange vil gerne have et bad, fordi det lige har været weekend,« fortæller Lone.

For nylig er mange af brugerne testet for covid-19, og mens Lone spiser frokost, får hun nyheden om, at der heldigvis ikke er nogen af de hjemløse, der er testet positive.

Der bliver holdt god afstand, mens snakken går lystigt på rumænsk mellem flere af brugerne i den ene ende af lokalet. Flere er i kø til at komme i bad, og en enkelt tager en lur på sofaen.

Da værestedets præst, Jesper Olsen, har fundet rent tøj til en af brugerne, er han klar til at sætte sig og fortælle om værestedets tilbud og visioner. Han er uddannet teolog og har blandt andet ansvaret for husets andagter, sjælesørgeriske samtaler og fundraising, og så er det tydeligt, at han brænder for sit arbejde.

»Vi har et ønske om at redde hele verden og gøre noget for alle. Det er bare ikke muligt med vores ressourcer. I stedet er det tydeligt, at vi gør en lokal forskel. Mange tænker nok, at nødhjælpsarbejde og socialt arbejde er noget med at sende penge til Afrika eller Asien. Men her gør vi en forskel lige uden for døren,« forklarer Jesper.

Den gode relation

Selvom Danmark ikke er et fattigt land økonomisk set, er der alligevel hårdt brug for væresteder som Det Blå Sted i Aarhus, mener han.

»I Danmark står vi ret godt, og alle får del i velfærdspakken. Men vi er fattige, hvad angår nære og sunde relationer, og derfor er ensomhed så udbredt. Her har vi som værested en vigtig opgave, for så må vi være den gode, positive relation. Vi ser dem, hilser på dem, vil dem det godt og husker dem fra gang til gang. Ikke kun, fordi det er vores arbejde, men fordi det er det, vi er sat i verden for at gøre.«

Der er stor forskel på de mennesker, der kommer på stedet. Alligevel er der en god stemning, og brugerne kommer godt ud af det med de ansatte og hinanden.

»Her er misbrugere, kriminelle, hjemløse, ensomme og psykisk sårbare. Nogle har været her siden 1990’erne. Andre har måske kun været her det seneste halve år. Men der er et godt samspil mellem dem, fordi de ved, hvad vi står for. Her er det lige meget, om man er en højtuddannet mand i jakkesæt eller en bums, der lever på gaden. Vi er alle skabt i Guds billede og har lige stor værdi,« understreger Jesper.

Mens nogle af de ansatte og frivillige har kirkelig baggrund, er det med troen fremmed for andre. Alligevel er visionen den samme for dem alle.

»Vi havde ikke været her uden korset og det, Jesus gjorde for os dér. Vi vil gerne fortsætte noget af det, han startede for 2000 år siden. Han kæmpede også for social retfærdighed. Det er ikke alle frivillige, der siger ‘Jesus er min frelser’, men de vil gerne være med til at fortsætte det arbejde, han startede, fordi de synes, det giver mening i dagens Danmark,« siger han.

Smil og gode mennesker

Mens snakken er gået indenfor, har Lone sammen med flere andre stillet sig ud på gadehjørnet med værestedets ladcykel. Her kan man komme forbi til en kop kaffe eller et glas lemonade. Eller man kan få en frokost-boks.

Solen skinner fra en skyfri himmel, og der er god tid til at snakke med den enkelte i dag.

»Der er ikke så mange i dag. Det kan skyldes det gode vejr eller udflugten senere i eftermiddag,« fortæller Lone.

»Åh, hvis bare vi måtte give knus, så skulle du få et stort et,« udbryder en kvinde til Lone, da hun kommer hen til cyklen. Egentlig har hun travlt, men hun når alligevel lige en kort snak og et glas lemonade, inden hun iler videre til dagens aftaler. Der er god stemning, og de uddelte kaffekopper og måltider suppleres med smil, kærlige drillerier og opmuntringer til brugerne.

En af de fremmødte er Thomas. Han har tidligere været multimisbruger og har haft lidt for lange fingre. Nu er han clean, og han er meget begejstret for den hjælp og de tilbud, han har benyttet sig af hos byens væresteder.

»Jeg kommer her ikke så tit. Men der er bare altid hyggeligt her, og så er det nogle gode mennesker,« fortæller han og tilføjer grinende: »Og så er der jo gratis kaffe og mad, har jeg hørt.«

En central opgave

Det Blå Sted drives af Blå Kors, som har hjulpet udsatte i Danmark i 125 år. Ifølge værestedets leder er der brug for flere kræfter i fremtiden.

»Vi ligger et centralt sted i byen, og vi har en central opgave for mange mennesker lokalt her. Det er mennesker, som vi alle går forbi og måske endda overser ude på gaden. Men de har lige så stor værdi som alle os andre. Der kommer flere og flere unge, som har brug for hjælp.

Nød og ulykke hører ikke op, før Jesus kommer igen, så der vil altid være brug for steder som det her. Det fungerer lidt som en tankstation. Nogle har brug for at tanke op åndeligt. Andre har brug for mad eller et bad. Her er plads til alle. Også til dem, som livet er gået skævt for,« siger Poul, da dagens frokost er delt ud, og opvasken er taget i køkkenet.


 

Blå Kors

Den 1. februar kunne Blå Kors fejre 125-års-jubilæum i Danmark.

Værestedet Det Blå Sted, som ligger i Aarhus centrum, har ugentligt kontakt med over 100 mennesker.

Der er 50-60 frivillige og otte ansatte tilknyttet værestedet.

Læs mere om Blå Kors’ arbejde på hjemmesiden blaakors.dk 

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
Vi bliver aldrig færdige med at øve os i frimodighed
Sognepræst Jonatan Noldegaard opmuntrer til, at man lever med frimodighed, selv når frygten følger med. Vi er aldrig alene i opgaven, for Gud går…
Jeg tæller ned til at vi skal mødes i familienetværket
Familienetværket i Lindehøj Sogn tilbyder et fristed for Nadia og hendes datter. Gennem samvær og støtte oplever de glæde og mening i en ellers…
Finn blev mønsterbryder og missionær
Efter 44 år som missionær i Indre Mission er Finn Najbjerg gået på pension. Det har været et holdepunkt for ham, at Gud er trofast. …

Annoncer