Gudsbilledet er påvirket af vores bagage

Svære relationer med mennesker i vores første leveår kan have store konsekvenser for vores relation med Gud, fortæller psykolog Grete Karlsen

Uanset hvad vi har med i bagagen, er det vigtigt, at vi erkender og bekender vores gudsbillede overfor Gud. Det giver ham mulighed for at komme til os med noget nyt, mener Grete.

Bibelen kan alle læse de samme ting om Gud. Alligevel er der stor forskel på, hvilket gudsbillede der tegner sig, fordi vi i høj grad er påvirket af relationerne i vores første leveår, fortæller psykolog Grete Karlsen.

    »Nøgleordet er relationer. Allerede som babyer lærer vi, hvordan det er, når nogen elsker os. Hvordan det er at tage imod kærlighed og omsorg. Der kommer naturligvis flere erfaringer til gennem livet, men det giver en grundlæggende tegning af, hvordan det er at være elsket,« siger Grete.

    Denne læring ligger dybt i alle og påvirker derfor helt naturligt også relationen til Gud.

    »Man får et par briller på, som hjælper til at forstå, hvordan kærlighed opleves, og hvad min egen opgave er i det. Det går igen med forståelsen af Gud. Har jeg som lille haft oplevelsen af, at mennesker svarede mig? Og er der mon nogen, der svarer, når jeg beder til Gud? Hvis man oplever svigt fra andre, vil man i desperation forsøge at holde det svære på afstand, og så opbygger man forsvarsmekanismer. Det bliver et problem, når man senere skal indgå i relationer.«

    Netop de briller, man som barn har fået på, kan være svære at slippe af med.

    »Jo yngre man er, jo tættere hænger billedet af Gud sammen med det, man har med i bagagen. Man kan risikere, at brillerne er svære at komme af med igen. Er man for eksempel vokset op med en far, der var meget streng, kan det være svært at se Gud som andet en en streng, dømmende Gud, der kun har kærlighed til dem, der er lydige.«

Lad Gud vise hvem han er

Ifølge Grete er det vigtigt, at blive bevidst om, hvorfor man har det gudsbillede, man har.

    »Uanset hvad vi kommer med, er vi nødt til at erkende vores sårbarhed og afhængighed af Gud. Vi erkender kun stykkevis, og vi må erkende og bekende for Gud, hvad vores billede af ham er, og så må vi bede om at komme til at se ham, som han er. Følelserne er med til at navigere os, og vi er nødt til at være ærlige. Vi må godt sig til Gud, at vi er skuffede eller vrede. Tal med Gud om det, hvis du føler dig svigtet. Det giver mulighed for, at Gud kan komme til os med noget nyt,« opmuntrer hun.

    Konsekvenserne af ikke at gå til Gud med skuffelsen og vreden kan ifølge Grete være stor selvkritik og skam. Derfor er det vigtigt, at de kristne fællesskaber er opmærksomme på det ansvar, de har fået.

    »Det kristne fællesskab er fabelagtigt, men der er også risiko for det modsatte. Vi er Jesus' krop på jorden og skal formidle Guds kærlighed og elske mennesker ind i en relation med Gud.«

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste artikler
Jeg tæller ned til at vi skal mødes i familienetværket
Familienetværket i Lindehøj Sogn tilbyder et fristed for Nadia og hendes datter. Gennem samvær og støtte oplever de glæde og mening i en ellers…
Finn blev mønsterbryder og missionær
Efter 44 år som missionær i Indre Mission er Finn Najbjerg gået på pension. Det har været et holdepunkt for ham, at Gud er trofast. …
Den aften mødte jeg min himmelske far
Som 17-årig fandt Inger Nørgaard den tryghed og kærlighed, hun havde længtes efter, i et møde med Gud. Troen gav hende ro og styrke i de kommende år,…

Annoncer