Lad os generobre store bededag

Regeringen kan gøre store bededag til en almindelig arbejdsdag,

men det forhindrer ikke, at vi kan samles til bøn og gudstjeneste.

Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

Alt tyder på, at store bededag afskaffes som helligdag i nærmeste fremtid. Der er muligvis behov for en årlig arbejdsdag mere for at få de økonomiske ender til at nå sammen. Argumentationen finder jeg dog ikke overbevisende, men det lader jeg stå åbent. Processen har været præget af et hastværk, som har haft en række negative følger.

Hertil kommer, at lovforslaget har den konsekvens, at man afskaffer begrebet helligdag i lukkeloven og alene taler om lukkedage. Med et snuptag sniger sekulariseringen sig ind i lovgivningen, og betydningen af kirkens helligdage i samfundet ændres. Det finder jeg dybt alvorligt og problematisk!

Man kan dog spørge, om det alene er flertalsregeringen, der er på vej til at omdanne dagen, eller om mange, også i folkekirken, allerede i praksis for længst har afskaffet den som Ekstraordinær Almindelig Bededag, sådan som den oprindeligt blev kaldt.

Fra bededag til festdag

Udover at samle og afløse en række bededage, der var blevet indført i tidligere krisetider, var hensigten, at man skulle besinde sig og bede til Gud i tider med krise, krig og katastrofer. Bede om, at Gud må forbarme sig over folk og fædreland og ens eget liv. At Gud må se i nåde til os i vores kampe og livssituationer på grund af syndefaldets konsekvenser. Der er fortsat meget brug for bøn og forbøn for den verden, vi lever i.

Men store bededag er ikke mest kendt for dette i vores tid. Snarere er den blevet store konfirmationsdag til fest og fejring. Eller til en folkelig forårsklargøringsdag i haven.

En arbejdsdag til aftengudstjeneste

Selvom store bededag bliver gjort til en arbejdsdag fra næste år, kan der stadig holdes aftengudstjenester, hvor dagens oprindelige sigte træder endnu tydeligere frem – med bod, bibellæsning og bøn i fokus. Biskopperne lader selvfølgelig bønner og tekster blive i alter- og salmebog, så dagen fremover stadig er en dag til gudstjeneste!

Regeringen kan gøre dagen til en arbejdsdag, men det forhindrer ikke kristenfolket i at samles til gudstjeneste. Lad os i den nye situation ikke tale om at afskaffe store bededag, men om at generobre den og fremme dagens særlige indhold. Det har vi moderne mennesker brug for.

Seneste blogindlæg
Gud har ikke åbenbaret sig kønsneutralt
Vi må ikke give afkald på det bibelske gudsbillede for at tilpasse os tidens politiske korrekthed
Frimenigheder står i tæt relation til folkekirken
Siden 2017 har Trossamfundsloven skabt en misforståelig distance mellem de evangelisk-lutherske frimenigheder og folkekirken. Det ønsker IM at lave om…
Tak til jer der knokler
Dansk lovgivning lægger mange hindringer i vejen for det frivillige foreningsliv