Vi har brug for det bedste lys

Jeg er bange for, at klassisk sund kristendom taber terræn

i forhold til letkøbte religiøse stemninger.

Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

Vi lever i den mørke tid af året. De lyse timer er ganske få, og dette sætter sit præg på mange. Lyset er en energikilde, der påvirker vores sind og humør i større eller mindre grad. Og det kan derfor være nødvendigt for nogle at supplere det sparsomme sollys med andre lyskilder.

Også i vores åndelige liv er vi afhængige af godt lys. Guds lys.

Hvor sætter vi os, så Guds lys kan skinne ind i vores liv? Er det ved det ord, der på en helt særlig måde skaber lys over tilværelsen? Altså Guds ord – Bibelen. Eller er det andre energikilder, som til nød kan opfylde noget af behovet, men som i nogle tilfælde kun giver en meget lille positiv virkning?

Overtaget Bibelens plads

Jeg oplever, at for eksempel lovsangen for mange er blevet sådan en alternativ energikilde, som kommer til at overtage den plads, som hovedlyset, Bibelen, skulle have haft.

Hvad skaber forståelsen af troen, Gud, Jesus, Helligånden og os selv? Hvad tegner vores billede af verdens tilstand? Er det de enkle stemningsfulde lovsange med de lette formuleringer? Eller er det Guds skabende ord, Bibelen, der får taleret ind i vores liv? Hvad er vores primære lyskilde?

I disse overvejelser er det heller ikke uvæsentligt, om de forskellige lyskilder er i overensstemmelse med hovedkilden. Vi har lovsange, der stærkt og godt forkynder Bibelens budskab og på den vis er særdeles gode og vigtige »lyskilder«, men jeg hører også lovsange, der i væsentlige nuancer rammer ved siden af.

Nøjes med nødlys

Hvis vi skal gennemskue såvel vores egen som verdens sande tilstand, så har vi brug for et stærkt og fuldspektret lys. Skal vi overveje at lade nogle lovsangstræf afløses af bibeltræf? Måske ikke sådan helt bogstaveligt. Men forstået på den måde, at Bibelen skal vinde større taleret ind i vores liv og i vores fællesskaber i missionshuse og menigheder.

Hvis vi nøjes med nødlys, så er jeg bange for, at klassisk sund kristendom taber terræn i forhold til letkøbte religiøse stemninger. Og på den vis forsvinder selve evangeliet.

I nytårssalmen »Vær velkommen Herrens år« synger vi: »Sandheds Gud! lad dit hellige ord oplive, oplyse det høje Nord!« Det er mit nytårsønske for 2023!

Seneste blogindlæg
Der findes ikke forkerte drenge og piger
Vi kan utilsigtet komme til at presse børn og unge til at tænke, at de er forkerte, når vi stereotypt taler om rigtige drenge og rigtige piger …
Bibelsyn er en del af troens liv
Det vanskelige ved at forstå Bibelen skyldes ikke uklarhed, men menneskers begrænsninger
Husk hvor du er
Jeg snyder både mig selv og dem, jeg er sat sammen med, hvis jeg kun er sammen med dem, der ligner mig