Det er skærmenes skyld

Vi opfordrer til at prioritere tid med familien, tage del i fællesskaber og finde balancen mellem teknologiens muligheder og nødvendigheden af nærvær.

Når du afspiller videoen tillader du cookies fra YouTube
Accepter & AfspilAccepter for alle videoer & Afspil
×

Vi lever i en tid, hvor teknologien ofte får skylden for alt fra unges mistrivsel til familiernes logistikudfordringer. »Det er skærmenes skyld!« lyder det ofte.

Det er en tankegang, som minder mig om bandet TV-2’s klassiker Det er samfundets skyld, som stiller skarpt på, at vi ofte placerer skylden uden for os selv, når tingene ikke går som forventet. I dag er det skærmene, der er blevet den helt store syndebuk.

Forskning og lovgivning er klar

Men er det så simpelt? Skærm eller ikke skærm synes at være et af tidens mest debatterede spørgsmål.

Vi ved, at børn i stigende grad eksponeres for sociale medier i en meget ung alder, ofte før de fylder 10 år, på trods af anbefalinger, lovgivning og forskning, der advarer imod det. Børns Vilkår vurderer også, at op mod 2/3 af alle børn i 7. klasse og op mod 1/3 af alle børn i 4. klasse har set ubehageligt og grænseoverskridende indhold på nettet.

På den ene side er det nødvendigt at lære børn og unge at navigere i en digital verden, hvor sociale medier og ny teknologi er uundgåelige. På den anden side advarer både forskningen og kampagner som Skærmfri barndom mod de negative konsekvenser af tidlig og ubegrænset skærmbrug.

Find balancen

Selvom vi i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS) ikke har en specifik politik for sociale medier, da de fleste af vores børn er under den anbefalede alder, følger vi nøje med i udviklingen.

Den egentlige udfordring ligger i, at vi bruger for lidt tid sammen i fysisk nærvær. Som fællesskab ved vi, at menneskelige relationer styrkes af nærvær – i familien, kirken, og foreningslivet. Forskning støtter dette synspunkt: Nærvær er afgørende for vores børns og unges trivsel.

Her tilbyder vi i IM, IMU og DFS noget, som ingen skærm kan erstatte – et fællesskab, hvor vi mødes ansigt til ansigt, deler livets glæder og udfordringer og støtter hinanden i troen.

Vi opfordrer til at prioritere tid med familien, tage del i fællesskaber, og finde balancen mellem teknologiens muligheder og nødvendigheden af nærvær.

Lad os styrke de relationer og fællesskaber, der binder os sammen som familier og som kristne. Jeg er glad for at få lov at være en del af et arbejde, der har dette i centrum.

Hold dig opdateret med vores aktiviteter og nyheder fra Indre Mission

Vi sender vores nyhedsmailen hver anden torsdag med nyheder fra landsarbejdet og inspiration fra de lokale fællesskaber. Du får også en oversigt over kommende begivenheder og smagsprøver på magasinet impuls.
.
Seneste blogindlæg
Lad sproget bygge bro
Ældrebyrde og forkælede unge er begreber, som splitter og skaber afstand. Lad os i stedet understøtte fællesskabet med sproget …
Bak op om din leder
Vi har forventninger til vores ledere, men hjælper vi dem til at trives i opgaven og fokusere på det vigtigste?
Støt med hjertet
Givertjeneste handler ikke om blot om at donere penge. Det er en måde at gøre arbejdet til en hjertesag